VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

STATISTIK: Passningskungarna – Spelarna och lagen med fötter som levererar

Vi har tittat närmare på passningsstatistiken för Allsvenskan under vårsäsongen. Fokus på passningsprocent och nyckelpassningar per 90 minuter. Flera mindre omskrivna namn toppar listorna, och en stekhet Hammarbytalang ligger i topp för spelare under 21.

Kort om lagen:

  • Malmö FF har högst total passningsprocent, vilket är särskilt imponerande eftersom att Henrik Rydströms lag inte kan anklagas för att spela överdrivet riskminimerande.
  • Västerås SK slår flest nyckelpassningar per 90 minuter, följt av Brommapojkarna och Sirius.
  • Halmstads BK är i botten i passningsprecision med 79,4 %.
  • IFK Norrköping slår minst antal nyckelpassningar per 90 minuter.

* Nyckelpassning: En passning som omedelbart leder till en målchans för en lagkamrat.

 

 

Spelarna som sticker ut

Simon Gefvert, Västerås SK:s långtidsskadade mittfältare tillika en av seriens mest underskattade spelare, sticker ut rejält i statistiken. Han är den spelare i hela allsvenskan som med god marginal slår flest nyckelpassningar per 90 minuter. Detta återspeglas även i kategorin förväntade assist per 90 minuter, där han ligger i topp före Brommapojkarnas Daleho Irandust.

Värnamos försvarare Johan Rapp är en annan spelare som skiner i det enklare passningsspelet. Rapp har visserligen inte varit ordinarie, men under sina fem matcher och 277 minuter har han slagit 231 passningar, varav 227 till rätt adress.

Bland de ordinarie backarna är det Malmö FF:s Derek Cornelius och Sirius Malcolm Jeng som är starkast, med väldigt starka siffror i kategorin.

 

Annons

 

Sirius Melker Heier och Herman Sjögrell är två andra spelare som sticker ut i statistiken, med starka siffror både i antal nyckelpassningar per 90 minuter och förväntade assist.

Sirius Malcolm Jeng (född 05) är den spelare under 21 som har högst passningsprocent, målvakter inkluderade. Även Västerås SK:s Marcus Linday (född 03) är stark i denna kategori, när vi tittar på spelare som är ordinarie i sina respektive lag.

Noterbart här är att Djurgårdens IF, som parkerar på andra plats i serien, inte har en enda spelare på topp 20 när vi tittar just på passningsprocenten. Det kan indikera att man som lag väljer att spela ett svårare passningsspel i flera lagdelar, men det kan naturligtvis även ha med individuell passningsskicklighet att göra. Som förväntat är det huvudsakligen målvakter och mittbackar på denna lista, vilket kan kopplas till volymen passningar i förhållande till dess svårighetsgrad.

 

Bazoumana Touré – Allsvenskans just nu hetaste talang?

Under våren har spelare som Lucas Bergvall och Malick Yalcouyé dragit till sig enormt mycket uppmärksamhet. Bergvall har lämnat för Tottenham Hotspurs, och Yalcouyé tros köpas loss för en hög summa under stundande transferfönster.

I kölvattnet av dessa har Hammarbys Bazoumana Touré (född 06) seglat upp som en av allsvenskans absolut hetaste talanger. Ivorianen är i särklass den spelare under 21 som slår flest nyckelpassningar per 90 minuter, vilket även bidragit till att han även toppar listan för poäng per 90 minuter för spelare under 21.

Det är tydligt att Hammarby förfogar över en guldklimp, och givet de underliggande siffrorna vore det inte förvånande om den före detta ASEC Mimosa-spelaren får stora bud på sig under kommande fönster. Vi har tidigare skrivit om Bazoumana Tourés stundande genombrott här.