Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

    JA: 11 742

    NEJ: 5 492

Loading ... Loading ...

UPPSNACK: Djurgårdens IF – Malmö FF – “Intensiv DIF-press kan störa Malmös relationer”

Statistiken talar för MFF - Historiken talar för DIF: Malmö FF har inlett säsongen på ett näst intill optimalt sätt. Tre av fyra matcher har inneburit väldigt övertygande segrar, samtidigt som man under hemmamatchen senast mot Västerås fick kämpa hårt för att komma undan med tre poäng. Möjligen finns det ett litet hack i formkurvan för ett lag som i övrigt både briljerat och skrivits upp rejält av medier och analytiker.

Statistiken talar för MFF – Historiken talar för DIF

Malmö FF har inlett säsongen på ett näst intill optimalt sätt. Tre av fyra matcher har inneburit väldigt övertygande segrar, samtidigt som man under hemmamatchen senast mot Västerås fick kämpa hårt för att komma undan med tre poäng. Möjligen finns det ett litet hack i formkurvan för ett lag som i övrigt både briljerat och skrivits upp rejält av medier och analytiker.

Tittar man närmare på de fem senaste matcherna har MFF en klar fördel mot DIF. Man har fler segrar (5 vs 2), man gör fler och släpper in färre mål, har ett lägre xGa, och ett högre xG. På bortaplan har man dessutom fyra raka segrar.

Som upplagt för ytterligare en MFF-seger, när man möter ett DIF som ännu inte nått någon spelmässig höjd under Allsvenskan 2024.

Men historiken ser annorlunda ut än statistiken. I Stockholm pratar man om derbyspöken, och kanske borde man i Malmö prata om ett bortaspöke mot Djurgården. Nu är MFF både för stora och för starka för att tro på spöken, men historiken är svår att förneka. Av de tretton senaste matcherna mellan lagen på Tele2 Arena har Djurgården vunnit nio. Malmö har vunnit tre, och en har slutat oavgjort.

Det finns alltså en sannolikhet att den allsvenska psykologin träder in och sätter Djurgården i förarsätet, även om MFF på pappret är starkare på de flesta positionerna.

Vi noterar även att formstarke skytteligaledaren Isaac Kiese Thelin tvingas avstå matchen, vilket förstås är ett avbräck för MFF. Ersättare kan bli Oliver Berg, som således kan få chansen att avgöra mot sina gamla lagkamrater i DIF.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har stora utmaningar

Djurgården har under året kämpat för att etablera ett centralt anfallsspel som komplement till det trygga men ibland plågsamt ineffektiva kantspelet, något som tränare Kim Bergstrand även bekräftat i flera intervjuer. För att lyckas med detta krävs både en viss typ av spelare, en viss typ av självförtroende, och inte minst en viss typ av risktagande.

Riskbenägenheten i DIF ser för ögat ut att styras i stor utsträckning av tränarnas instruktioner, något som ibland sker på bekostnad av utvecklingen av det ordnade centrala anfallsspelet. Det finns alltså en risk att DIF ännu en match fastnar i ett trubbigt och förutsägbart anfallsspel.

Vidare är passningsspecialisten Samuel Leach Holm ur form, stjärnan Tobias Gulliksen ser ut att ha kört fast på sin kant, och Oskar Fallenius saknar fortfarande slutprodukt. Det gör dock inte Tokmac Nguen som har en naturlig förmåga att både få och skapa målchanser. Vi lär få se ytterligare ett spännande inhopp av norrmannen som sakta byggs upp för att klara 90 minuter.

Relationismen är underordnad bolltryggheten

Det av Rydström etablerade svenska nyordet “relationism” används ofta för att förklara tränarens framgångar med MFF. Friare roller, korta avstånd mellan spelarna, och ett mer organiskt passningsspel. Tydligast blir det när man tittar antalet långbollar, där MFF under hela 2023 stack ut som det lag som per 90 minuter hade överlägset lägst antal långa passningar. Ett tydligt sätt att spela där man skiljer sig från konkurrenterna, något som hade varit helt omöjligt om inte bolltryggheten funnits i truppen.

Vi funderar kring hur detta spel kommer fungera på Tele2 Arenas blöta plastmatta. Ett snabbt underlag blir nu ännu snabbare, vilket initialt höjer risken i det relationsbaserade passningsspelet. Det är inte otänkbart att Djurgården går ut med intensiv koordinerad helplanspress för att störa relationerna i MFF:s speluppbyggnad i syfte att få till bolltapp.

Lucas Bergvall vs Sebastian Nanasi

I centrum för kvällens drabbning står två oerhört omtalade spelare som båda inlett säsongen vrålstarkt. Lucas Bergvall kombinerar teknik, hastighet och fysik på ett imponerande sätt i sin offensiva mittfältsposition där han även används i presspelet som en renodlad anfallare. Därtill har han varit tungan på vågen med poäng i viktiga matcher.

Lucas är inte valpig, men däremot har han åratal av BP-prägling kvar i ryggmärgen. Detta har medfört ett inte försumbart antal felaktiga beslut och farliga bolltapp som inte roat tränarna Bergstrand och Lagerlöf, ibland även med baklängesmål som följd. Och nog borde Bergvall egentligen vara avstängd denna match, efter kapningen på Omar Faraj i samband med AIK:s 2-0-mål i Stockholmsderbyt.

MFF kommer ha möjlighet att nyttja Bergvalls ivrighet och reflexmässiga risktagande till sin fördel. Samtidigt är det under stress och press Bergvall kan blixtra till och göra saker som få allsvenska spelare klarar av. Det är inte utan risk man försöker ta bollen av den kommande Tottenham-spelaren.

Sebastian Nanasi behöver ingen vidare förklaring. Här har vi seriens just nu bästa spelare med tre assist och tre mål på fyra matcher. Avgjorde matchen senast när MFF fick 1-0 mot Västerås SK och ser ut att ha blivit ännu bättre på att värdera situationer och fatta beslut.

Nanasi är en spelare som byggt relationer med både medspelare, tränare och supportrar, och det lär tyvärr bli svårt (men inte omöjligt) för MFF att behålla honom efter sommarfönstret.