VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Uppsnack inför Brommapojkarna mot Malmö FF: “Kommer turbulensen rubba Malmös fokus?”

Ett MFF som befinner sig i medial turbulens går för tre poäng och möjligheten att befästa sin serieledning inför säsongsuppehållet. Svåranalyserade Brommapojkarna har anfallaren Nikola Vasic i storform. Vi tittar närmare på förutsättningarna och går igenom det viktigaste inför lördagens match på Grimsta.

Brommapojkarna inte helt lätta att analysera

BP ligger i skrivande stund på tionde plats i tabellen, med 14 inspelade poäng. Man har under säsongens första elva omgångar visat sig vara svårbesegrade, med endast tre förluster och hela fem kryss, vilket är flest i serien.

Samtidigt konstaterar vi att man gick på en rejäl mina när man förlorade med hela 0-5 mot tabelltvåan Djurgården hemma på Grimsta. Man har även en 0-3-förlust borta mot IFK Göteborg i säsongsbagaget.

I vår xG-simulerade tabell efter 11 omgångar placerar sig Brommapojkarna trea i serien, vilket indikerar att flera av de oavgjorda matcherna rent spelmässigt har genererat tillräckligt med målchanser för att resultera i ytterligare trepoängare.

Att ineffektivitet och oskärpa framför mål kostar poäng är inget nytt, och kräver ingen underliggande data för att konstatera.

Samtidigt bör det noteras att nyckeln till många av Brommapojkarnas mål stavas Nikola Vasic, och att den långe anfallaren just nu har väldigt stark form. Fem mål och fyra assist totalt under säsongen, varav tre mål de senaste två matcherna. Kanske kan BP:s rese även gynnas en aning av att få stångas med Elison Makolli istället för den av disciplinära skäl avstängde Pontus Jansson?

Pontus Jansson i blåsväder – Malmö FF i tänkbar obalans

Den aktuella situationen i Malmö behöver inte beskrivas i detalj vid det här laget. Lagets lagkapten Pontus Jansson (i händelse av frånvaro av Anders Christiansen) har hamnat i, eller försatt sig i, en besvärlig situation med anledning av det påstådda samröret med ultrasgrupperingar.

Mediernas dammluckor har slagits upp, och ut väller spaltmeter av negativa artiklar och graverande rubriker av en magnitud som hade satt många föreningar i gungning.

Malmö FF har kommunicerat att man utreder uppgifterna som framkommit om lagkaptenen. I samråd med huvudpersonen har man beslutat att denne står över matchen mot BP.

Klart är att Malmö FF:s varumärke lider skada av debatten kring Janssons agerande.

Att bedöma eventuell sportslig påverkan är däremot svårare. Å ena sidan är det tveklöst ett oönskat störmoment som kan påverka både förberedelser och truppdynamik, och flytta fokus från matchen. Likaså är det naturligtvis negativt att Henrik Rydström inte kan disponera en av sina bästa spelare, tillika andre lagkapten.

Å andra sidan verkar MFF ha trummat igång en tämligen intensiv medial kampanj för att tona ned händelsens betydelse. Flera spelare och profiler hävdar att händelsen är uppförstorad. Listige och socialt skicklige tränaren Henrik Rydström tog dessutom tillfället i akt att sänka allvarsgraden genom att leverera en skämtsam och oväntad passning i knähöjd till Alexander Axén och dennes mamma.

“Det händer alltid grejer, det är sällan frid och fröjd. Det är Axéns morsa som hade fixat det, vi andra får slita”, – Henrik Rydström, tränare MFF.

Två saker bör beaktas här. För det första har Malmö en välutvecklad organisation som har viss vana av att snabbt, skickligt och handfast rida ut de stormar som uppstår när spelare av olika anledningar hamnar i blåsväder. För det andra förfogar man över en rutinerad trupp med flera starka ledarfigurer som kännetecknas av ett laserfokus på trepoängare.

Malmö FF som förening har flera gånger tidigare visat upp en stark resiliens, och lär så göra även denna gång. Klarar man detta prov så har man goda möjligheter att gå stärkta ur situationen.

Sparkapitalet

Vi ser två jokrar i leken. Malmö FF har mer att hämta av tekniskt skicklige Taha Ali, som en bra dag kan avgöra en match på egen hand. Taha Ali är för övrigt den spelare med betydande speltid som gör flest accelerationer med boll i hela serien. Han är även den som står för flest progressiva löpningar per 90 minuter.

I BP tinar Daleho Irandust sakta upp. Han är en bit från toppformen han visade under tiden i Häcken, men har bitvis glimtat till även i den rödsvarta tröjan. Irandust lär inte ingå i startelvan, men besitter ändå en X-faktor som kan påverka matchen.

Förutsättningarna inför matchen

Frånvaro / Tveksamma
IF Brommapojkarna: Rasmus Örqvist, André Calisir, Liam Tahwildaran, Kevin Ackermann, Gustav Sandberg Magnusson, Mario Butros, Liam Jordan.
Malmö FF: Pontus Jansson, Stefano Vecchia, Anton Tinnerholm, Niklas Moisander, Oscar Lewicki.

Fem senaste
IF Brommapojkarna: O-O-F-V-O
Malmö FF: V-V-O-V-V

Resultatpåverkande faktorer (1-3)
Form: 2-3
Underliggande kvalitet: 1-3
Hemmaplansfördel: 1-3
Publikfaktor: 1-3
Truppstatus (skador/frånvaro): 3-2
Form Nyckelspelare: 3-3
Underlag: 3-2
Taktik: 2-3
Motivation: 3-2
Odds och oddsrörelse: 1-2
Övrigt/Extra: 2-1
Summa: 22-27