VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 687

    NEJ: 241

Loading ... Loading ...

Vårsummering: IFK Göteborg – “Gryende optimism för ett lag som inlett trubbigt och ineffektivt”

Gamla Ullevi kokade, IFK Göteborg andades optimism och säsongen skulle bli den omstart som klubben behövde efter ett tufft 2023. Kolbeinn Thorardsons utvisning under premiärförlusten mot Djurgården inledde istället en rejäl motvind som först under våravslutningen börjat avta. Vi tittar närmare på Blåvitts vårprestation som präglats av ineffektivitet, och synar siffrorna i jämförelse med föregående år.

Förbättrad effektivitet i anfallet kan säkra kontraktet

Den tunga 1-0 segern över Elfsborg i den sista matchen innan sommaruppehållet gör att man ligger på säker mark i tabellen med tre poäng ned till IFK Norrköping på kvalplatsen. Att man höll nollan mot en offensivt skicklig motståndare är starkt gjort och defensiven är inte laget akilleshäl. Man har hållit nollan i var tredje match under säsongen och i en tabell över insläppta mål befinner sig laget i mitten. Värt att understryka är också att nästan hälften (9 av 19 mål) kom i två enskilda matcher, 1-4 mot Djurgården i premiären och 2-5 borta mot AIK.

Offensivt finns det däremot en förbättringspotential och den kan enklast formuleras med ett ord: skärpa. Det är bara jumbon Västerås som har gjort färre mål än Blåvitt och laget har gått mållösa vid fem av tolv tillfällen. Att inte lyckas göra mål i nästan varannan match gör såklart att det inte blir så många poäng som det hade kunnat och kanske borde blivit. Blåvitt har seriens näst sämsta konverteringsgrad, där endast Västerås SK är sämre i kategorin gjorda mål per avslut.

Grafik: Skott på mål per 90 minuter och gjorda mål per skott. Källa: Bolldata.

Grafik: Skapade målchanser per 90 minuter. Källa: Bolldata.

 

En titt på den underliggande datan visar att laget ligger under snittet på antalet passningar till sista tredjedelen men att man trots det har fler bollkontakter i straffområdet än det allsvenska snittet. Man tar fler avslut än snittet men träffprocenten är seriens näst lägsta och således har man ett lägre xG (förväntade mål). Om de offensiva spelarna slipar på sina avslut under sommaren så kommer laget ha stora möjligheter till en ångestfri höst.

 

Försäljningen som kan förändra allt

Det har inte undgått någon som följt allsvenskan under våren att IFK Göteborg har hittat en oslipad diamant som omgående tog en ordinarie plats på mittfältet. Malick Yalcouyé kom från ingenstans men när han beträder spelplanen är han precis överallt. Vi publicerade nyligen en analys av Yalcouyés vår och jämförde honom med Hugo Larsson och Lucas Bergvall som såldes för rekordstora summor.

Hela analysen hittar du här.

 

Blåvitt har kämpat med både tuffa ekonomiska förutsättningar och sportsligt svaga resultat under de senaste åren. En försäljning av mittfältaren kommer att ge så pass stora pengar så att hela klubben kan få en boost av det ekonomiska tillskottet. Med väl avvägda beslut och sportslig avkastning på sina återinvesteringar kan en försäljning av Yalcouyé visa sig bli början på klubbens återtåg till till det allsvenska toppskiktet. Klubben gör helt rätt som kräver höga summor för sin guldklimp.

2024 vs 2023 – Har laget blivit bättre?

Jens Askou tog över laget under juni 2023 med uppdraget att säkra det allsvenska kontraktet. En uppgift som laget löste med minsta möjliga marginal på stopptid i omgång 30.

2024 skulle bli en nystart för klubben, men trots det ligger man på samma placering efter 12 omgångar som man gjorde när förra säsongen avslutades. Frågan många ställer sig blir därför om laget står och stampar eller om det finns något som indikerar på att man utvecklas åt rätt håll?

En titt på de underliggande siffrorna visar en förbättring på flera områden och de bör ge resultat över tid. Antalet passningar, etablerade anfall och avslut har ökat en hel del sedan 2023 vilket indikerar på att laget bör göra fler mål under året. Som vi var inne på tidigare så är dock träffprocenten på de avsluten som tas något som behöver förbättras för att ge den slutprodukt man hoppas på.

Den låga träffprocenten är den parameter som sjunkit mest när man jämför de två säsongerna men även antalet kontringar har minskat med ungefär 5%. Det är dock en naturlig synergieffekt av att laget har ett större bollinnehav och betydligt fler etablerade anfall än 2023.

 

Malick Yalcouyé är inte vårens enda utropstecken

Malick Yalcouyé är inte den enda spelaren född 2005 som har utmärkt sig under våren. Målvakten Elis Bishesari slängdes in i premiären mot Djurgården efter skador på Pontus Dahlberg och Anders Kristiansen och det är mycket osäkert om någon av dessa två kommer att ta tillbaka startplatsen när de är tillbaka. Bishesari har briljerat med både ett stabilt målvaktsspel och fina fötter. Med meriter från U17- och U19-landslagen har han nu fått sitt stora genombrott i seniorfotbollen och här finns en målvakt med potential att få vakta målet i både U21- och A-landslaget på sikt. Även här ser vi välkommen och möjligen oväntad försäljningspotential för kommande transferfönster, dels tack vare Bishesaris höga nivå, dels på grund av att man har väletablerade ersättare som sömlöst bör kunna ta över om Bishesari lämnar.

Centrala frågetecken i anfallet

Det finns många intressanta alternativ på ytterpositionerna i blåvitts anfallsspel. Paulos Abraham är lagets skyttekung med fyra mål, Arbnor Mucolli hade troligtvis blivit uttagen i Albaniens EM-trupp om han var skadefri och både Oscar Pettersson och Thomas Santos finns att tillgå. Centralt i anfallet är det dock ingen som har tagit en självklar plats i startelvan och Göteborg hade mått väldigt bra av att någon utav Gustaf Norlin, Laurs Skjellerup eller Linus Carlstrand visade framfötterna.