VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

Vårsummering: IFK Norrköping – “Defensiva problem och poäng i linje med underliggande data”

Efter att ha förlorat såväl hemma- som bortapremiären studsade IFK Norrköping tillbaka och radade upp fina resultat med tio av tolv möjliga poäng mot GAIS, Elfsborg, IFK Göteborg och Häcken såg man ut att vara på rätt väg. Trots detta ligger man på negativ kvalplats med ett läckande försvar, helt i linje med de underliggande siffrorna.

IFK Norrköping har seriens just nu sämsta försvar

Redan i säsongens första match såg vi indikationer på att något inte stod rätt till. Även om det var regerande mästarna i form av Malmö FF som stod för motståndet så rann det iväg på ett sätt som det inte hade behövt göra. Norrköpings spelare slarvade med bollen och bjöd gästerna på dubbla mål.

1-5 mot Malmö FF och 2-6 borta mot AIK sticker ut sett till antalet mål i enskilda matcher men Norrköpings 32 insläppta mål är flest i serien med fyra måls marginal ner till Kalmar FF. Man har visserligen bara tre poäng upp till säker mark, men när man redan nu har en målskillnad på -17 så innebär det i praktiken att man behöver skrapa ihop ytterligare en poäng mot sina konkurrenter.

Med 32 insläppta mål på tolv matcher har man ett snitt på 2,66 baklänges mål per match. Takten är således 80 insläppta mål när serien avslutas och i närtid är det bara GIF Sundsvall 2021 som släppt in lika många. Hur kommer det sig att IFK Norrköping läcker?

Vi har varit inne på hur laget bjuder sina motståndare på chanser och således baklängesmål vid flera tillfällen. I statistiken ser vi även att Norrköping har seriens högsta xGA per avslut mot egna målet. Parametrarna xG och xGA (förväntade mål) beräknas huvudsakligen utifrån var ett avslut tas varvid avslutet tillskrivs en procentuell chans att resultera i mål.

Då IFK Norrköping dessutom är laget som släpper till fjärde flest avslut mot eget mål, och samtidigt har det högsta värdet på xGA per avslut så kan man lägga ihop ett och ett. Laget släpper helt enkelt till för många chanser i farliga zoner, vilket får anses utgöra allvarliga och även strukturella defensiva problem som bidrar till det stora antalet insläppta mål.

Den otacksamma uppgiften längst bak i planen har Oscar Jansson och hans -3,58 i mätvärdet “förhindrade mål” visar att även han har underpresterat och bör ha räddat tre eller fyra mål som har gått i mål.

 

Offensiva vapen finns på plats

Det har inte varit ett sprudlande anfallsspel över 90 minuter som vi fått se från “Peking” under varje omgång den här våren. Men däremot förfogar man över flera spelare som kan skapa chanser på både egen hand och tillsammans med sina lagkamrater.

Christoffer Nyman, Tim Prica och Arnor Traustason har samtliga gjort fyra mål var och kommer sannolikt att landa på en tvåsiffrig siffra när respektive spelares målkonto stänger för säsongen. Deras tolv mål ligger bakom 80% av lagets total vilket visar vilket tungt lass de drar.

Ett särskilt omnämnande får Arnor Traustason som står för ett stort arbete oavsett om man tar emot Värnamo på hemmaplan eller om han spelar på Wembley mot England i det isländska landslaget. Många minns nog islänningens mål mot AIK på Friends Arena som något av vårens mål under vårsäsongen. Tar vi en titt på hans underliggande siffror ser vi att han tar betydligt fler avslut än sina konkurrenter, de träffar mål i högre grad och har en högre xG per 90 min samt mål per 90 min.

Annons

 

Hur länge får tränare Anderas Alm vara kvar?

Inför årets säsong skrev IFK Norrköpings tränare Andreas Alm på för ett kontrakt som sträcker sig över 2026 men frågan är hur länge han får vara kvar i klubben givet nuvarande utveckling. Han har tidigare representerat IFK Norrköping som spelare och har en lång erfarenhet som tränare i bland annat BK Häcken och AIK.

Närmast kommer han från danska Odense, en klubb han tvingades lämna i November. Klubben låg då trea från slutet i den danska ligan och sportchefen Björn Wesström motiverade beslutet att sparka Andreas Alm: “– Vi vill tacka Andreas Alm för tiden i klubben. Beslutet att avsluta samarbetet är baserat på lagets resultat och utveckling under nuvarande säsong, där vi inte uppnått den utveckling och de resultat som är önskade.

IFK Norrköping ligger i skrivande stund tredje sist i tabellen. En titt på lagets underliggande siffror visar att Andreas Alm har en hel del att jobba med under sommaren. Laget parkerar i bottenskiktet på i princip samtliga viktiga parametrar kopplade till såväl försvars- som anfallsspelet. Även vår xG-simulerade tabell, där gjorda och insläppta mål ersatts med förväntade gjorda och insläppta mål för respektive match, ger ett dystert utfall.

Grafik: xG-simulerad tabell för Allsvenskan (gjorda och insläppta mål ersatta av xG och xGA för varje match)

 

När allsvenskan återstartar kommer laget ställas mot Kalmar och dubbla möten med jumbon Västerås under de sex inledande omgångarna. Det är ingen vild gissning att utgången i de matcherna kan avgöra tränarens framtid i klubben och få blir nog förvånade om han får lämna klubben med samma motivering som han fick i samband i Odense om det inte blir en poängmässig utdelning innan sommaren övergår till höst.