Var Mads Thychosen bäst i AIK 2024?

    JA: 618

    NEJ: 602

Loading ... Loading ...

Allsvenskan simulerad med xG och xGA för varje match – Så ser tabellen ut

Intresset för fotbollsrelaterad data växer, och xG är en ständigt omdebatterad parameter vars betydelse är intressant och kan ge vissa insikter. Men dess betydelse ska inte överdrivas. Vi har låtit simulera utfallet i den allsvenska tabellen 2024, 2023 och 2022 med utgångspunkt i xG och xGA, för varje enskild match. Gjorda mål har ersatts med förväntat antal gjorda mål, och insläppta mål med förväntat antal insläppta mål.

UPPDATERING: Vi har nu lanserat data- och statistikplattformen Bolldata.se. Klicka här för att komma till den.

Annons:

Våra xG-simulerade tabeller kan alltså anses spegla den spelmässiga prestationen, givet att offensiv och defensiv effektivitet inte tas i beaktande.

För en djupare beskrivning av xG och xGA, läs gärna vår guide där begreppen och beräkningarna förklaras.

Så har vi räknat

Lag A vs. Lag B
– Lag A genererar ett xG på 2,82
– Lag B genererar ett xG på 0,95
– Om skillnaden mellan de båda är högre än 1,0 så tilldelas segrande lag 3 poäng (xP).
– Om skillnaden mellan de båda är lägre än 1,0 så betraktas matchen som oavgjord, och lagen får 1 poäng vardera.
– Totalt xG och xGA (xIM i vår grafik) avrundas till heltal i tabellen.
– Samtliga matcher simuleras, och utfallet presenteras i våra xG-simulerade tabeller nedan.

Ett lag som har ackumulerat ett högt xG skapar många målchanser. Om samma lag gjort betydligt färre mål än sitt xG kan man anta att laget har effektivitetsproblem, och brister i skärpan i de avgörande lägena. Man kan exempelvis förfoga över anfallare som rör sig rätt och statistiskt sett tar rätt typ av avslut, men utan den skicklighet som krävs för att avslut ska leda till mål.

Ett lag som har gjort fler mål än sitt ackumulerade xG kan samtidigt konstateras ha effektiva anfallare med känsla för mål. De allra bästa anfallarna behöver sällan många chanser för att hamna i målprotokollet.

Ett lag som har ett högt xGA (förväntade insläppta mål) kan ha brister i sitt kollektiva försvarsspel. Detta eftersom att motståndarna då skapar så pass många chanser som statistiskt sett borde leda till mål. Ett högt xGA kombinerat med ett lågt antal insläppta mål kan även indikera att man har en målvakt som är skicklig på att avvärja direkta och farliga målchanser.

xG-simulerad tabell för 2024:

Detta sticker ut i den allsvenska xG-tabellen efter 11 omgångar 2024

Västerås SK är i år ett tydligt exempel på ett lag som underpresterar givet sitt xG och sitt xGA. I den xG-simulerade tabellen ligger man på femte plats med 15 poäng, alltså tio poäng bättre än nuvarande fem. Västerås målskillnad i xG-tabellen är +4 (22-18). I den riktiga tabellen står man på -10 (4-14).

Även Brommapojkarna skulle ligga högre i tabellen om man lät xG diktera villkoren för vinst och förlust. Man har skapat tillräckligt för att göra 23 mål, och har samtidigt ett xGA på 16. Med dessa siffror placerar man sig trea i den allsvenska tabellen.

Halmstad BK är ett annat lag som sticker ut markant i xG-tabellen. Laget har högst antal förväntade insläppta mål, och lägst antal förväntade gjorda mål. När vi simulerar match för match så ser vi att laget endast når upp till fem poäng. Noll segrar, fem oavgjorda och sex förluster. Man hamnar därmed sist i tabellen, sju placeringar från nuvarande niondeplats.

Annons

Malmö FF och Djurgården skulle behålla första- respektive andraplatsen i tabellen, givet vår xG-simulerade modell. Noterbart är dock att Malmö FF:s poängmässiga försprång skulle vara större.

Vilka slutsatser kan man dra av detta?

Man bör vara försiktig med att dra några hårda slutsatser baserat på xG, särskilt när man tittar på data över en så kort tidshorisont som elva matcher under en säsong. Men nyckeltalet kan ge vissa intressanta indikationer, och insikter i lagens prestationer på ett mer nyanserat sätt.

Lag med en hög xG som korrelerar med faktiska poäng tenderar att ha en hållbar framgångsmodell. Å andra sidan, lag som uppnår goda resultat utan en stark xG kan i längden ha svårigheter att upprepa sin framgång.

Jämnar det ut sig över en säsong?

Vi har gjort samma simulering för samtliga matcher 2023 och 2022, för att se i vilken utsträckning den xG-simulerade tabellen korrelerar med det verkliga utfallet sett över säsongens alla 30 matcher.

xG-tabellen för 2023 speglar den riktiga tabellen på ett någorlunda träffsäkert sätt, i både botten och toppen. Kalmar är det enda laget vars xG-position skiljer sig markant från den riktiga tabellen. Vi noterar även att AIK skulle sluta sexa, istället för elva.

xG-simulerad tabell för 2023:

2022 bjuder inte på några större avvikelser mellan tabellerna och lagens placeringar. Den enda direkta överraskningen är att guldlaget Häcken givet modellen skulle placera sig på en fjärde plats. Djurgårdens skulle ta guldet.

xG-simulerad tabell för 2022:

Avståndet mellan respektive lags poäng i den xG-simulerade tabellen och den riktiga tabellen ser alltså ut att krympa över tid.

Givet att så sker 2024 så bör följande saker ske:

  • Västerås och Brommapojkarna bör klättra i den allsvenska tabellen.
  • Halmstad kommer sjunka i tabellen.
  • Övriga lag bör efter 30 omgångar landa i närheten av sin aktuella placering.