JA: 687

NEJ: 241

Allsvenskans bästa spelare, omgång 11 – Botheim, Cooper-Love och Salétros lyser starkast

Den elfte allsvenska omgången bjöd på en hel del starka prestationer. Vi har sammanställt omgångens bästa spelare, med utgångspunkt i spelarbetygen, där vi delade ut nior till Malmö FF:s Erik Botheim, GAIS:s Jack Cooper-Love och AIK:s Anton Salétros. Tre spelare som låg bakom respektive lags mycket övertygande segrar.

Erik Botheim är elfte omgångens bästa allsvenska spelare. Hattrick med med tre mål under samma halvlek, kombinerat med smart boxnärvaro och äkta måltjuvsegenskaper bekräftar än en gång att Malmö FF gjorde rätt som investerade stora pengar i norrmannen. Vi tittade nyligen på en jämförelse mellan nämnde Botheim och anfallskollegan Isaac Kiese Thelin. Den hittar du här.

E. Botheim, Malmö FF, Anfallare: 9
Botheim var matchens gigant med ett äkta hattrick med tre mål på rad i samma halvlek. Nanasi kanske skulle säga att han snor hans mål när han bara petar till den med dobbarna, och han råkar få bollen på benskyddet när han petar in Thelins nick, men det är ju just detta som en måltjuv gör. Hans närvaro i boxen är konstant och visar även upp teknisk briljans när han skjuter ett skott med fel fot från straffområdeslinjen. Även om norrmannen inte helt säkert skulle bli en succé när han värvades inför säsongen talar statistiken för sig själv när han nu går upp i delad poängligaledning med Sebastian Nanasi, och den karismatiska och lättsamma Botheim är nog gladast av alla över det.

GAIS – BK Häcken: 3-0

Jack Cooper-Love, GAIS, Anfallare: 9
Jack Cooper-Love ser till att utnyttja den begränsade tid han spenderar med bollen till fots till maximal grad genom att bidra med två mål, assist och två nyckelpassningar. Utan bollen är han fortfarande lite av ett mysterium, då han inte verkar ha den fysiska kapaciteten att slåss om lösa bollar eller positioneringssinnet att finna sig i rätt läge för att bryta passningsleder på det sätt vissa forwards på toppnivå gör, och kan därmed inte maximera sitt inflytande även i matcher som denna där tillgång till längre perioder av innehav begränsas.

AIK – IFK Göteborg: 5-2

Anton Salétros, AIK, Mittfältare: 9
Ett mål och 47 av 58 passningar till rätt adress. Salétros testar endast skott en gång under matchen trots lovande positionering, men det räcker för att noteras i målprotokollet med ett mycket vackert avslut efter att ha tagit emot bollen med bröstet. Han bidrar även med sju framgångsrika defensiva ingripanden vilket visar att hans spel bygger på mer än bara fint passningsspel och kreativitet längre fram på planen. Salétros gör som helhet en mycket stark insats, och såg under gårdagen ut att trivas på ett helt annat sätt än tidigare under året. Kommer till sin rätt när mittfältet fungerar som kollektiv med tydliga roller, och kan ha gynnats av Lamine Dabos hårda defensiva arbete. Matchens bästa spelare och en prestation som påminde om hösten 2023.

IF Elfsborg – Halmstads BK: 2-0

Rami Kaib, Elfsborg, Back: 8
Vänsterbackens bästa insats för säsongen där han får visa upp den fina vänsterfoten vid flera tillfällen. Står för inspelet som leder till 1-0 och assisterar till 2-0 med ett väl avvägt inlägg. Ett tung skott som räddas till hörna och flera leveranser från såväl fasta situationer som öppet spel gör att Kaib är den spelare som är mest avgörande för hur poängen fördelas och hans form ser ut att stiga för varje match han spelar. Har fått chansen i Niklas Hults frånvaro men den här hierarkin börjar suddas ut alltmer och sommarens Europakval kommer att göra så att Kaib får sina minuter.

IFK Norrköping – IFK Värnamo: 0-3

Johnbosco Kalu, IFK Värnamo, Anfallare: 8
Stöter in matchens första mål i öppen kasse och kombinerar sig framåt i planen tillsammans med sina lagkamrater vid flera tillfällen. Har ett distansskott som räddas ut till hörna efter en halvtimme, ytterligare en bra chans att bli målskytt några minuter senare och i den andra halvleken rundar han Jansson och gör 2-0. Har fem avslut, fyra stycken som träffar mål och två som går in – det säger det mesta kring hur involverad- och avgörande anfallaren var.

Hammarby – IK Sirius: 3-0

Tesfaldet Tekie, Hammarby, Mittfältare: 8
Flyter fram på mittfältet och befinner sig stundtals längre fram i planen än vad vi brukar se honom. Det medför att han lyckas sticka in smarta bollar i djupled och inte minst att han kommer till egna avslut. Har ett tungt distansskott som träffar stolpen och på en hörnvariant slår han till med ett kontrollerat avslut som ger 2-0 och sänker gästernas moral. Är en av spelarna på planen som slår flest passningar, och att han under matchen enbart har en enda felpassning vittnar om vilken klass han håller. I en match där få spelare sticker ut nämnvärt är Tekie den som håller högst nivå, hamnar i en avgörande roll och utses därför till den främsta!

Mjällby AIF – Djurgården: 1-3

Lucas Bergvall, Djurgården, Mittfältare (ut 90′): 7
Med sina två mål blir Bergvall den som har den avgörande rollen. Volleyträffen till 1-0 är ett mycket svårt nummer som resulterar på bästa tänkbara sätt. Han lyckas med det mesta han tar sig för och ser stundtals ut att vara en klass över de flesta på planen, vilket påminner tittarna om att han inom kort tillhör Premier League-laget Tottenham. 2-0 målet är av det enklare slaget men påpassligt gjort att hålla sig framme på hörnan.

Lucas Bergvall har verkligen växlat upp i sin nya roll längre ned i banan, och det blir spännande att se om han lyckas hålla samma höga nivå under det kommande derbyt mot Hammarby, vilket också blir hans avskedsföreställning i Djurgårdströjan.

Västerås SK – IF Brommapojkarna: 1-1

Frédéric Nsabiyumva, Västerås, Back: 7
96% lyckade passningar och tolv rensningar, kombinerat med ett spel som gör att han både söker och får mycket boll. En stabil kudde bakom mittfältet som saktar ner och lugnar spelet under press, men även en försvarare med auktoritet som kan avbryta anfall i sin egen takt. En bärande pjäs för VSK, både sett till säsongen som helhet och under denna match. Matchens bästa spelare och avgörande för att VSK kunde hämta hem säsongens femte poäng.

Man får vibbar av den gamla Djurgårdsanfallaren Michael Olunga som fick sitt genombrott under en höst och såldes för stora pengar. Kalu är matchens förgrundsfigur och den enskilt största anledningen till att laget vinner den här matchen.