Den 17:e allsvenska omgången är till ända, och bland omgångens bästa spelare hittar vi bland andra IK Sirius Leo Walta, IFK Göteborgs Kolbeinn Thordarsson och GAIS Harun Ibrahim. Hängmatcherna som involverar Malmö FF - IF Elfsborg och Mjällby AIF - BK Häcken är exkluderade när vi sammanställer de bästa spelare för varje match, och utser hela omgångens bästa spelare.

Not: Hängmatcherna mellan Malmö FF – IF Elfsborg och Mjällby AIF – BK Häcken är inte inkluderade då de spelades under maj månad.

VÄR – IKS (2-4)

Omgångens bästa spelare:
Leo Walta, IKS, Mittfältare:8
Matchens och omgångens främsta och hela allsvenskans vassaste poänggörare för tillfället. Vacker frispark som skruvas runt muren och ger 1-0 till Sirius efter tio minuter och straffen förvaltas enkelt i slutet av matchen. Däremellan är han säkerheten själv med bollen och passningsspelet håller en hög klass, inte minst på en plan där flera spelare har svårt att ens ta emot bollen. I princip varenda passning sitter där den ska och Sirius kan mycket väl få stora bud på mittfältaren. Om inte redan i sommar så under vinterfönstret, en klok satsning som redan gett sportslig avkastning. Det är inte omöjligt att investeringen även innebär ekonomisk hävstång för ett Sirius som ser ut att värva och förädla spelare med stor precision.

Omgångens bästa spelare: Leo Walta, IK Sirius. Foto: Bildbyrån.

KFF – HIF (1-4)

Markus Karlsson, HIF, Mittfältare: 8
En strålande insats på mittfältet med flera avgörande passningar och två assister att skriva in i protokollet. Den omskolade ytterbacken har verkligen kommit till sin rätt på innermittfältet där vi ser honom skina i spelet på små ytor där hans kreativa passningslösningar kommer till sin rätt när han sätts på press av Kalmars mittfältare gång på gång. När han kommer loss och spelar sig ur dessa svåra situationer sätter han upp Touré och Schellhas för kontringsmöjligheter gång på gång under matchens gång. Duellspelet, passningsspelet och idag även poängspelet gör Markus Karlsson till matchens lirare.

BP – HBK (4-1)

Adam Jakobsen, BP, Anfallare: 8
Den store dansken dominerade Halmstads straffområde och kunde förutom att skjuta in ett vackert mål från straffområdeslinjen utmana Ante Johansson och Marcus Olsson gång på gång i Halmstads box. Med dribblingar och smarta löpningar både slet han upp HBKs backlinje samtidigt som han hittade avslutslägen för egen del. En imponerande insats som visade hans betydelse för laget och gav Brommapojkarna viktigt övertag i det annars tighta svartblåa försvaret.

Annons

DIF – GÖT (1-1)

Kolbeinn Thordarson, GÖT, Mittfältare: 7
Hjärtat i Göteborgs startelva vinner närkamper framför eget straffområde och tar avslut i offensivt dito. En stor del i att Djurgården inte kommer närmare en målchans centralt i banan är att gästerna vinner närkamperna och ser till så att bollen inte når fram till Deniz Hummet, uppgifter som Thordarson sköter galant. I en skadeskjuten trupp ser islänningen ut att kunna spela non stop och han är vital för att laget tar en viktig poäng i bottenstriden. Planens främsta spelare över 90 minuter.

VSK – AIK (1-2)

Rui Modesto, AIK, Mittfältare: 7
Skapas det något i anfallsväg i den första halvleken så har det Modestos signatur. Hittar ofta rätt på sin kant för att få till inspel eller vunna fasta situationer som resultat. Gör 1-0 efter 25 minuter med en välplacerad nick i det bortre hörnet. Är även den som slår inlägget som till slut når Besirovic när han gör 2-0. Mattas av något i den andra halvleken men med de två aktionerna som visar sig bli matchavgörande får Modesto klä på sig rollen som planens främsta spelare för dagen.

GAIS – NOR (0-1)

Harun Ibrahim, GAIS, Back: 7
Planens bästa spelare håller en hög kvalitet i det mesta han gör. Vinner majoriteten av sina närkamper och höga 96% i passningsprocent imponerar. Underhåller stora delar av Norrköpings högerkant på egen hand så att de får inrikta sig på att försvara till största del. Om de offensiva spelarna i GAIS hade haft samma skärpa i sitt spel som Harun Ibrahim har i sitt så hade hemmalaget inte gått lottlösa ur den här matchen.

Bollsvenskans spelarbetyg

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.