Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: AIK – GAIS (0-1) | “Gustav Lundgren planens gigant, cementerad i ett GAIS som roterar”

GAIS lyckades besegra AIK för andra gången på en vecka, denna gång borta på Strawberry Arena. Hemmalaget parkerar efter omgång 16 på elfte plats, samtidigt som gästerna tack vare segern är femma i tabellen. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Dino Beširović, AIK, Anfallare: 4
Hade en tuff match och kunde inte skapa några farliga chanser. Blev ofta neutraliserad av GAIS försvar och bidrog lite till anfallsspelet. Han letar fortsatt efter en naturlig roll i AIKs uppställning, men inte heller idag hittade han rätt.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back (ut 46’): 4
Han förlorade fler närkamper än han vann och blev sedermera utbytt i paus. Såg valpig och osäker ut när Lundgren och Ahl Holmström stormade fram i straffområdet och Tiedemann Hansen såg inte ut som den stabila back vi lärt oss känna igen.

Alexander Henriksson, GAIS, Mittfältare: 4
Svagt duellspel och en anonym insats när den annars starke Henriksson inte fick mycket att stämma varken i offensiven eller defensiven. Hade svårt att bli delaktig i spelet och lyckades inte sätta ens många av de enkla passningarna.

Lucas Hedlund, GAIS, Anfallare (In 63’): 5
Hade svårt att skapa några riktigt farliga chanser och fick mest jaga boll sedan han kom in i andra halvlek. Lyckades bra med presspelet många gånger men gick också in onödigt hårt i vissa dueller vilket resulterade i ett gult kort.

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 5
Han gjorde ett par viktiga räddningar men kunde inte stoppa Lundgrens tidiga mål. Visade osäkerhet vid några tillfällen under matchen, särskilt vid fasta situationer, men var bra i spelet med fötterna och var ofta snabb med att sätta igång spelet när han lyckats stoppa GAIS-anfallen.

Rui Modesto, AIK, Mittfältare (In 46’): 5
Hade några bra inlägg och försökte skapa chanser från kanten, men utan att lyckas fullt ut. Blev ofta neutraliserad av GAIS försvar och kunde inte utnyttja sin snabbhet. Hade en vass möjlighet efter en hörna men där gick skottet tätt över ribban.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back (In 46’): 5
Var urstark i många dueller, särskilt en imponerande brytning mot Lundgren i andra halvlek sticker ut. Han kunde dock inte dominera i luftrummet och blev ibland övermannad vid omställningar från GAIS.

Alexander Milošević, AIK, Back: 5
Han blev ofta indragen i onödiga frisparkar som förstörde matchtempot för AIK, men hans erfarenhet hjälpte till att hålla ihop försvaret när de sattes under press.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 5
Sprang ofta offside och hade svårt att hitta rätt timing i löpningarna. Hade några halvchanser men lyckades inte omvandla dem till något konkret.

Mads Döhr Thychosen, AIK, Back: 5
Var mest aktivt på offensiv planhalva och var mycket nära att skänka AIK ett kvitteringsmål via ett perfekt inlägg mot Pittas, men då hade anfallaren sprungit offside. Blockerade flera skott men blev också överspelad vid några tillfällen när GAIS hade snabba omställningar via kanten.

Erik Ring, AIK, Mittfältare (Ut 46’): 5
Hade några bra aktioner men var inte tillräckligt konsekvent i sitt spel. Blev ofta stoppad av GAIS försvar och hade svårt att hitta utrymmen att ta sig framåt.

Harun Ibrahim, GAIS, Back: 6
Drog på sig ett gult kort i första halvleken och var nära flera gånger om att få ett andra gula till ett rött, och när han inte fick det fick han höra det från hemmapubliken. Täckte stora ytor där hans snabbhet kunde glänsa och när han lyckades sno åt sig bollen efter långa perioder av AIK-anfall kunde han driva den framåt och täcka ut den på ett sätt som störde AIKs matchtempo på ett mycket bra sätt.

August Wängberg, GAIS, Back: 6
Sprang upp och ned längs kanten och hade flera duster med Eskil Edh. Var stark i defensiven och hade flera viktiga brytningar. Hade också ett par offensiva räder som skapade oreda för AIKs försvar.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare: 6
Var kreativ och försökte driva spelet framåt med sina passningar och dribblingar. Hade ett par farliga skott som tvingade Krasniqi till svettiga räddningar. Flera gånger om gjorde han sin gubbe i offensivt straffområde och han vann både hörnor och skapade farliga chanser för sig själv på detta sätt.

Mervan Çelik, GAIS, Mittfältare: 6
Bidrog med både dribblingar och passningar som satte AIK under press. Bra positionering i försvarsspelet och ett stort hot när GAIS kunde ställa om vid bollvinster på egen planhalva i andra halvlek.

Annons

Filip Beckman, GAIS, Back: 6
Var stark i defensiven och hade flera viktiga blockeringar. Visade bra positionsspel och klarade av att hantera AIK anfallare i boxen matchen igenom.

Mergim Krasniqi, GAIS, Målvakt: 6
Gjorde ett par viktiga räddningar och höll nollan med bra reflexer. Imponerande att kunna hålla i bollen och inte släppa returer på många av de tunga skott som kom utifrån, en nyckel i en matchbild i andra halvlek där boxen ofta var fylld med målsugna AIK:are.

Lamine Fanne, AIK, Mittfältare: 6
Visade energi och kämpaglöd i närkamperna matchen igenom med hela 10 av 14 vunna dueller och samtliga tacklingar lyckade. Hade några fina bollvinster och bidrog till att hålla mittfältet stabilt och bollen inom laget.

Joakim Åberg, GAIS, Mittfältare: 6
Gjorde en solid insats på mittfältet med flera viktiga brytningar och passningar. Var en av anledningarna till att GAIS kunde hålla emot AIK tunga press i andra halvlek med ett säkert positionsspel och ett lagom spelförstörande spelsätt där han vet när han behöver ta vissa frisparkar.

Amin Boudri, GAIS, Mittfältare: 6
Kom in som en frisk fläkt i ett läge där GAIS var pressat. Tog ofta med sig bollen från egen planhalva och drev den framåt med kreativa löpningar där han vände och vred på Salétros och Fanne på mittfältet. Lyckades döda mycket tid mot slutet genom att hålla i bollen i långa perioder, och var en viktig anledning till att GAIS kunde hålla kvar i sin ledning mot Boudris moderklubb AIK.

Anton Salétros, AIK, Mittfältare: 7
Visade prov på fina kombinationer och bra bollvinster, särskilt i andra halvlek när AIK tryckte på för en kvittering. Skapade flera farliga chanser och var nära att kvittera med ett frisparksförsök tätt utanför målet. Var AIK mest kreativa spelare på planen där såväl passnings- som brytningsspelet var i centrum.

Alexander Ahl Holmström, GAIS, Anfallare: 7
Assist till matchens enda mål och en stark närvaro i offensiv box i första halvlek. Bidrog både med målchanser och uppoffrande löpningar och hade flera farliga avslut på mål. Blev utbytt under andra halvlek när han inte längre orkade jaga boll efter en längre period när AIK tryckte på för kvittering.

Axel Norén, GAIS, Back: 7
Var mycket stark i luftrummet och hade flera viktiga nickrensningar när Thychosen och Modesto matade in inlägg. Visade också upp en fin passningsfot med genomskärande passningar från backlinje till anfall. Mittbacksgeneralen fortsätter dominera mot seriens bästa anfallare och lät inte Pittas komma till många lägen på Strawberry Arena.

Eskil Edh, AIK, Back: 7
Hade en stark defensiv insats med flera viktiga brytningar och blockeringar. Bidrog också offensivt med farliga inlägg och löpningar längs kanten där han fick August Wängberg att verkligen svettas matchen igenom. Suveränt duellspel och flera vackra dribblingar byggde på insatsen som backlinjens bästa spelare.

William Milovanović, GAIS, Mittfältare: 7
Stod för en imponerande insats med både defensiva och offensiva kvaliteter från box till box. Offensivt sticker en mycket farlig chans ut när han lyckades ställa sig fri nära straffpunkten men inte kunde få bollen på mål. Några sekvenser senare tar han löpningen över hela planen för att jaga ikapp Pittas som lyckats för till ett friläge, för att glidtackla bakifrån och vinna bollen för att passa den till en medspelare.

Gustav Lundgren, GAIS, Mittfältare: 8
Matchens gigant med sitt tidiga mål och starka insats genom hela matchen. Var ständigt ett hot framåt när GAIS hade bollen och skapade flera farliga chanser när han både drev bollen framåt och gjorde farliga passningar i djupled. Något som vi inte sett lika mycket av tidigare från Lundgren var ett mycket bra targetspel när han tvingades stå felvänd i dusterna med Papagiannopoulos i andra halvlek, där han inte bara kunde hålla undan sin motspelare utan även täcka boll lång tid vilket gjorde att hela laget kunde lyfta sig efter långa perioder där de hade fallit långt ner i banan. Lundgren har utkristalliserat sig till en av GAIS absolut viktigaste spelare under säsongen, och i ett lagbygge som präglats av Holmbergs vilja till rotation är Lundgrens startplats närmast cementerad efter ytterligare en imponerande insats.

Matchens bästa spelare: Gustav Lundgren, GAIS. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.