Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 3 501

NEJ: 2 187

Spelarbetyg: AIK – MFF (0-0) | “Löpvillig Ioannis Pittas med starkt presspel, Taha Ali nära att avgöra under stark andra halvlek”

AIK och Malmö FF spelade 0-0 på Nationalarenan. Ioannis Pittas stod för ett starkt presspel och kunde tack vare sina många löpningar störa Malmö FF:s uppbyggnad. Gästernas Taha Alis andra halvlek hade offensiva inslag som hade kunnat avgöra matchen. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Erik Botheim, MFF, Anfallare (ut 79′): 4
Måltorkan fortsätter och den var inte ens nära att brytas i den här matchen. Norrmannen har förtvivlat svårt att komma till i dagsläget och det blev inte bättre här då han ställs mot flera tunga mittbackar. Har bara bollen vid två tillfällen i offensivt straffområde och det enda avslutet han får till går en bra bit utanför.

Isaac Kiese Thelin, MFF, Anfallare (ut 68′): 4
Missar en stor chans att bli målskytt efter en knapp timmes spel men avslutet går högt över. Stångas med AIKs mittbackar och får en varning då hans armbåge träffar Milosevic i huvudet.

Onni Valakari, AIK, Mittfältare (ut 78′): 4
Gör inget större avtryck i den här matchen. Har några djupledspassningar till sina lagkamrater men de är lite för långa och blir aldrig farliga. Hamnar ofta i ett mellanläge där han inte får bollen när AIK har bollen och inte kommer åt Malmös mittfältare när de har den.

Sebastian Jörgensen, MFF, Mittfältare (in 68′): 5
Ett inhopp som varken säger bu eller bä. Gör inte den skillnaden som Malmö hade hoppats på och anfallsspelet är obefintligt från danskens sida. Matchbilden är visserligen inte den enklaste att producera i men det här var ganska anonymt.

Eskil Edh, AIK, Back: 5
Gör en stark försvarsinsats där han står för flera brytningar av olika karaktär. Tar sig in framför sin motståndare innan passningen når honom och är inte rädd för att glidtackla när det behövs. Dock svagare med bollen där många passningar slås bort, delvis på grund av underlaget och delvis av rent slarv.

Jens Stryger Larsen, MFF, Back: 5
Det händer inte så mycket i anfallsväg från AIKs vänsterkant så Stryger Larsens syns inte till så ofta. När han får bollen kan han spela enkelt och kontrollerat men när han följer med framåt lyckas han frispela Kiese Thelin till ett bra läge som missas. En godkänd insats som hade kunnat få ett högre betyg om han var inblandad i mer av det som sker.

Hugo Bolin, MFF, Mittfältare: 5
Tar sig förbi sin motståndare vid några tillfällen och sätter lagkamrater i attraktiva lägen. De egna chanserna är däremot frånvarande och Bolin har inga avslut i matchen. En godkänd insats i en match med tuffa förhållanden.

Anton Saletros, AIK, Mittfältare: 5
Gör ett stort jobb i försvarsspelet och även uppspelen är bra. Betydligt svagare när han närmar sig offensivt straffområde där inlägg blir för korta och avslut skjuts högt över.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare: 5
Under den första timmen ä han relativt svag med bollen både i det öppna spelet och från fasta där många av Celinas passningar går till fel adress. Därefter händer det mer från hans fötter där han bland annat har ett hårt avslut på mål.

Nils Zätterström, MFF, Back (ut 87′): 6
Ser ofta trygg ut med bollen på den svårspelade gräsmattan. Vill gärna ta den framåt i planen men blir lite övermodig emellanåt. Är ofta den som nickar undan det som slås in i Malmö FFs straffområde och gör en bra match.

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 6
Har god kontroll på det mesta som sker i straffområdet och gör en bra räddning på Taha Alis avslut i början på den andra halvleken. Är nära att ställas av en touch i mitten på den andra halvleken men avslutet går strax utanför Nordfeldts stolpe.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 6
Lugn i sina ageranden och även i pressade situationer ser han hur lugn ut som helst. Även om inte Malmö har ett stort övertag och forcerar så är det precis vad hemmalaget behöver för att hålla nollan.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back: 6
Ger inte Malmö FFs anfallare mycket utrymme och är uppe tätt i ryggen på de. Orsakar några frisparkar men de är högt upp på mittplan och riskerar inte att sätta AIK i trångmål. Är nära att styra in ett avslut i eget mål men bollen går tätt utanför.

Annons

Alexander Milosevic, Back: 6
Åker på en tuff smäll när Kiese Thelins armbåge träffar mittbacken i huvudet men kan spela vidare. Verkar inte störas av det då mittbacken nickar undan mängder med bollar under matchen och gör en stabil insats.

Ricardo Friedrich, MFF, Målvakt: 6
Tvingas till en bra räddning i slutet på den första halvleken då han räddar ut Pittas nick till hörna. Även Celina och Saletros testar målvakten som står pall och får hålla nollan i den tuffa bortamatchen.

Pontus Jansson, MFF, Back: 6
Läser spelet bra och är framgångsrik i det mesta han gör. Även med en Ioannis Pittas som pressar högt så är mittbacken lugn med bollen och behåller den inom laget. Har en stor påverkan på att Malmö håller nollan i matchen med både sin erfarenhet och sätt att uppträda.

Colin Rösler, MFF, Back: 6
Spelar klokt och enkelt vilket resulterar i att det sällan blir farligt för AIK när Rösler är i närheten. Även när han är nära att ställa till det efter att ha missbedömt en långboll så reder han upp det och ser väldigt trygg ut i det mesta han gör.

Lasse Berg Johnsen, MFF, Mittfältare: 6
Visar upp en fin bollbehandlig trots att underlaget lämnar en hel del att önska. Styr det mesta som sker för Malmös del och är ofta inblandad i bakgrunden i de anfall som rullas upp.

Sergio Pena, MFF, Mittfältare (ut 79′): 6
Håller en hög klass på passningsspelet trots att gräsmattan är vad den är. Varken det eller en lång flygresa från Sydamerika verkar påverka mittfältaren som gör en bra match, men utan att hamna i en avgörande roll för dagen.

Mads Thychosen, AIK, Back (ut 88′): 6
Går i första ledet med den karaktären han visar. Tar flera långa löpningar som uppskattas av både publiken och lagkamraterna. Utöver ett bra försvarsspel skapas det även flera chanser efter att Thychosen slagit- eller kastat in bollen i offensivt straffområde.

Lamin Fanne, AIK, Mittfältare: 6
Har blivit duktig på att omvandla bollvinsterna till passningar framåt i planen och det gör han ofta idag. Visar sig viktig för AIKs försvarsspel då han stoppar flera kontringar på egen hand, kontringar som mycket väl kunnat resultera i rena målchanser om det inte var för Fannes defensiva insatser.

Taha Ali, MFF, Mittfältare: 6
Har svårt att komma loss under första 45 minuterna men i början på den andra halvleken snurrar han upp Thyschosen ordentligt och får iväg ett avslut som går till hörna. I mitten på densamma är han nära att bli målskytt då hans avslut styrs av en motståndare och går bara några centimeter utanför stolpen.

Matchnes bästa spelare:
Ioannis Pittas, AIK, Anfallare (ut 88′): 7
Cypriotens löpningar är viktiga för AIK då de både river upp hål i Malmös försvar och pressar deras spelare till att slå felpassningar. Är dock hopplöst ensam under stora delar av matchen och hans vilja att trots det ta nya löpningar ska ha beröm. Hugger på det lilla som skapas och har bland annat en bra nick i slutet på den första halvleken.  I en match som slutar mållöst har Ioannis Pittas den största påverkan på resultatet då hans defensiva arbete är viktigt för laget och han är även inblandad i mycket av det som sker framåt i planen.

Matchens bästa spelare: Ioannis Pittas, AIK. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.