VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: AIK – NOR (6-2) – “Urstark i försvaret, delikat passningsfot och drivande”

Årets tredje nia delas ut i samband med att AIK besegrar Norrköping i målfest på Friends Arena. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

A. Sögaard, IFK Norrköping, Mittback: 2
Sögaard får idag starta matchen men ser helt vilsen ut i eget straffområde. Får inte undan bollen i flera sekvenser och nickar bollen rakt upp till Thychosen vid 1-0-målet och är mycket passiv vid Thychosens andra mål. Utbytt i halvtid och vi får se ifall han startar nästa match när Norrköping tar emot Hammarby på hemmaplan nästa söndag.

Annons:

M. Baggesen, IFK Norrköping, Ytterback: 3
Står felpositionerad gång på gång vilken låter Modesto och Thychosen komma fri på ytan bakom honom, och när de väl är där stoppar han varken inlägg eller skott. Slarvig i duellspelet när han drar på sig ett onödigt gult kort på mittplan och förlorar nästan varje duell han ger sig in i.

Joseph Ceesay, IFK Norrköping, Ytter: 3
Får visa upp sin snabbhet ett par gånger när han driver boll från egen planhalva men så fort en AIK-spelare ställer sig i vägen stoppas Ceesay. Blir utspelad av Coulibaly och Björnström gång på gång när de får storebror Ceesay att se ut som en träningskon.

M. Watson, IFK Norrköping, Mittback: 4
Gör ett par fina genomskärande passningar i första halvlek men ser annars helt passiv ut, framförallt under andra halvlek när Norrköping faller ihop. Det märks att Norrköping inte spelat ihop sina mittbackar för ingen ser ut att veta vem som ska göra vad.

T. Prica, IFK Norrköping, Anfallare: 4
Trots att Tim Prica avslutat mest av alla Norrköpingsspelare den här säsongen gör han bara ett avslut idag. Blir isolerad på vänsterkanten och presspelet biter inte alls.

I. Ssewankambo, IFK Norrköping, Mittfältare: 4
Om han hade fokuserat lika mycket på att passa och ligga rätt i försvarsspelet som han gjorde på att vara arg på medspelare och domare kanske inte Coulibaly hade fått det spelrum han fick, men tyvärr för Norrköping valde Ssewankambo det sistnämnda.

O. Jansson, IFK Norrköping, Målvakt: 4
Det går inte att lasta Oscar Jansson för alla sex insläppta mål, men nog gör han inte en godkänd insats. Samspelet med mittbackarna verkar inte fungera alls många gånger när de går för samma bollar, och Jansson släpper en del returer rakt ut vilka AIK kan skicka in i öppet mål.

D. Eid, IFK Norrköping, Ytterback: 4
Tar ett tidigt gult kort efter 7 minuter vilket synbart hindrar Eid från att gå in ordentligt i duellerna med Coulibaly och Pittas under matchens gång. Uselt passningsspel många gånger där bolltappen går rakt till AIK vilket sätter lagkamraterna i dåliga situationer.

I. Lushaku, IFK Norrköping, Mittfältare: 4
Han blir helt överkörd av Coulibaly på mittfältet och även när han går in på kropp för att försöka göra något åt AIKs bollinnehav snurrar Coulibaly förbi honom. Svaga passningar i de avgörande momenten och passiv i försvarsspelet.

K. Nordfeldt, AIK, Målvakt: 5
Lämnar returer rakt ut på två skott utifrån, varav det ena leder till insläppt mål när Nyman gör Norrköpings första reduceringsmål. Något skakig i spelet med fötterna, men spelar upp sig med ett par bra räddningar under andra halvlek.

C. Nyman, IFK Norrköping, Anfallare: 5
De gånger Norrköping kommer loss för en omställning gör Nyman det han ska när han täcker boll och skapar ytor för sina medspelare. Är framme i boxen när Höög-Jansson skjuter utifrån och rakade in returen till Norrköpings första reduceringsmål, men presspelet biter i övrigt inte och det ser inte speciellt energifyllt ut.

K. Höög Jansson, IFK Norrköping, Mittback: 5
Trots att Kevin Höög-Jansson var Norrköpings bästa spelare under vinsten mot Häcken blev det start på bänken idag. Vid halvtid får han gå in på Sögaards position på mittbacken och gör direkt skillnad med ett par genomskärande bollar vilket bland annat leder fram till det första reduceringsmålet. Ju längre halvleken går trycks Norrköping ner och Höög-Jansson visar då att han inte är en van mittback när han ser svajig ut i eget straffområde när han borde fokusera på att få undan bollen.

S. Papagiannopoulos, AIK, Mittback: 6
Bra i såväl passnings- som duellspel även om han inte behövde svettas mycket under första halvleken. Lyckas stoppa Ceesay som flera gånger sticker iväg med boll i den inre korridoren, men när han närmar sig AIKs straffområde sätter Sotte stopp.

A. Salétros, AIK, Mittfältare: 6
Med en Coulibaly som storspelar på mittfältet öppnar det upp för Salétros att ta en något mer framåtlutad roll vilket han gör riktigt bra. Med 97 procents passningssäkerhet sicksackar han sig förbi Norrköpings mittfältare och är nära att få ett par assist med hårda inlägg från fasta situationer.

B. Celina, AIK, Mittfältare: 6
När Coulibaly tar ansvar längre ner i banan tillåter det Celina att kliva högre upp i en mer klassisk nummer tio-roll vilket ser ut att passa honom som handen i handsken när han gång på gång dyker upp med bollen i fickan mellan Norrköpings mittfält och backlinje. Hittar ett par instick mellan Norrköpings backar och har ett par fina skott som det dock inte blir något av.

A. Björnström, AIK, Ytterback: 6
Otroligt aggressiv i försvars- och presspelet vilket får Joseph Ceesay och Daniel Eid att se ut som juniorer i jämförelse när han helt enkelt kan kliva in i kropp och ta bollen från dem. Bra när han kan lugna ner spelet ett par gånger när Norrköping får till ett par rock’n’roll-sekvenser, där lyckas Björnström hålla i bollen och viker inte för pressen.

D. Beširović, AIK, Anfallare: 6
Inleder målkalaset på Friends med att skarva in Thychosens inlägg mot första stolpen, men i övrigt ser vi inte jättemycket av Beširović i matchen. Vinner ungefär varannan duell och droppar längre ner i banan ett par gånger för att möta upp Coulibaly och skapa yta för denne.

B. Tiedemann Hansen, AIK, Mittback: 6
Nästan 100-procentig i duellspelet och bra dirigent när han styr uppspelen från mittbackspositionen. Stor i luftrummet och nickar undan de inlägg som kommer mot AIKs straffområde.

A. Traustason, IFK Norrköping, Mittfältare: 6
Fick vi idag se årets mål från Arnor Traustason? I den 52:a matchminuten trycker islänningen dit ett fullkomligt stenhårt skott på halvvolley rakt upp i krysset från cirka 25 meter, vilket både gav IFK Norrköping hopp för några minuter och också kommer vevas i repriser över säsongen vackraste mål. I övrigt fick han till ett par soloräder med fler skott utifrån men alla blockeras.

Rui Modesto, AIK, Ytter: 8
Han hittar ytan bakom Baggesen så många gånger under första halvlek att man tappar räkningen, och slår suveräna inlägg om han inte väljer att vända upp och gå förbi Norrköpings ytterback. Den vane målgöraren fick idag skriva in två assist till protokollet och han står verkligen ut framförallt under första halvlek.

I. Pittas, AIK, Anfallare: 8
Han skjuter så fort han får chansen från alla möjliga och omöjliga vinklar. Om han får bollen felvänd försöker han sig på en cykelspark, men även om inte just det skottet gick in idag fick cyprioten näta två gånger om. Den ena gången med ett skott i nedre högerhörnet och den andra gången närmare mål efter ett inlägg från Thychosen. Dessutom tillskrivs han ett assist efter att Coulibaly skickar in bollen i mål efter ett långskott från Pittas. AIKs stjärnanfallare har verkligen kommit igång efter vinterdvalan i de första omgångarna av allsvenskan.

I. Coulibaly, AIK, Mittfältare: 8
Inte nog med att Ismaila Coulibaly gör sitt första och andra mål för AIK idag, han fullkomligt dominerade mittfältet genom att vrida, vända och hitta rätt med nästan varenda passning han skickar iväg. 94 procents passningssäkerhet när från en spelare med position så pass högt upp i planen är anmärkningsvärt, speciellt när det är 70+ passningar. Han lyckas till och med med en snurrfint i mittcirkeln, det var en sådan dag där allting klaffade.

🏅Matchens bästa spelare:
M. Thychosen, AIK, Ytterback: 9
På hur många sätt kan en ytterback bidra till sitt lag? Under matchen mot IFK Norrköping visade Mads Thychosen upp hela registret när han skickade inlägg efter inlägg, hittar Modesto på ytan bakom Baggesen eller själv kliver in i ytan som skapas av Modesto för att skjuta. Han får assist gånger två för inlägg som skickas mot Besirovic och Pittas i första halvlek, och är drivande i matchens kanske finaste sekvens där han driver boll från egen planhalva i den inre korridoren och skjuter in den i mål efter ett snabbt väggspel med Modesto. Han är urstark i försvarsspelet när han täcker boll och dominerar Prica fysiskt, men visar också upp en delikat passningsfot som löser Norrköpings press gång på gång. Matchens lirare i konkurrens med Coulibaly!

Image

Matchens bästa spelare: Mads Thychosen. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.