Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: HIF – BKH (2-0) | “Johansson Schellhas succé i ny roll, Touré mycket involverad, Inoussa inledde i rasande tempo”

Hammarby IF återtog tredjeplatsen i tabellen efter seger med 2-0 mot BK Häcken på Tele2 Arena. Oscar Johansson Schellhas startade i ovan position som central anfallare, och svarade med med att göra två mål. Bazoumana Touré stod för ännu en stark insats, och gästernas Zeidane Inoussa bidrog med flera högkvalitativa aktioner under matchens inledning. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Mikkel Rygaard, BKH, Mittfältare (ut 62′): 3
Står för en osedvanligt svag insats. Ställer till med både bolltapp och orsakade frisparkar utanför eget straffområde i den första halvleken. Sekvenser som ger hemmalaget avslut mot Häckens mål, och då tänker man att det ska bli bättre efter paus? Det hinner inte gå många minuter innan Rygaard tappar bollen på sista tredjedelen och Hammarby kan utnyttja det för att göra 2-0.

Simon Gustafson, BKH, Mittfältare: 4
Lyckas inte med sitt vassa passningsspel som är så vitalt för att Häckens spel ska stämma. I takt med att Hammarby pressar gästerna så resulterar det i att Gustafson har en relativt hög felprocent i sina aktioner.

Lars Olden Larssen, BKH, Anfallare(ut 62′): 4
Får inte mycket att stämma under sin tid på planen, och fastnar ofta i Hammarbys press. Hemmalagets vänsterback har ett övertag på norrmannen som blir utbytt efter en timme.

Srdan Hristic, BKH, Anfallare(in 46′): 5
Visar flera gånger prov på ett defensivt arbete som återerövrar bollen på offensiv planhalva. Målchanserna uteblir dock, och det närmaste vi får se är ett par nickskarvar på hörna.

Samuel Leach Holm, BKH, Mittfältare (in 62′): 5
Ett godkänt inhopp där mittfältaren byts in och fördelar bollen över den sista tredjedelen. Det gör att laget kan etablera anfall mot Hammarbys mål i jakten på en reducering.

Severin Nioule, BKH, Anfallare(in 62′): 5
Utmanar sin ytterback från första stund när han bytts in och lyckas emellanåt. Med en lite bättre skärpa i inläggen kunde det ha blivit en assist från ytterns sida.

Marius Lode, BKH, Back (in 69′): 5
Ställs inte på några större defensiva prov då han byts in i en matchbild som Häcken kontrollerar. Klok och trygg i passningsspelet i övrigt de gånger gästerna vänder på spelet via sina mittbackar.

Peter Abrahamsson, BKH, Målvakt: 5
Skicklig med fötterna vid många tillfällen i uppspelsfasen. Tippar Nahir Besaras tunga skott i ribban, men hans lagkamrater är inte lika snabbt framme för att slå undan returen och 1-0 är ett faktum. Kan inte förhindra 2-0 målet men ska inte heller lastas för det.

Hampus Skoglund, HIF, Back: 5
Får det tufft mot Häckens yttrar som ständigt utmanar. Blir passerad vid flera tillfällen men utan att det kostar i några baklänges mål. Gör trots det en godkänd insats sett över 90 minuter.

Montader Madjed, HIF, Mittfältare (ut 72′): 5
Förtroendet att förvalta lagets hörnor har yttern fått, men de slås med alldeles för svag precision. Har övertag på sin back under den första halvleken och bryter in i banan med ett tungt skott efter en halvtimme. Försvinner ur matchen efter paus och det är rimligt att han byts ut i mitten på den andra halvleken.

Ali Youssef, BKH, Anfallare(ut 46′): 5
Skicklig nära straffområdet och ligger även bakom ett par anfall med sina bolltransporter på mittplan. Syns till som mest under den första kvarten innan Hammarby tar tag i matchbilden under resterande delen av den första halvleken som är så länge Youssef finns på planen.

Julius Lindberg, BKH, Back: 5
Ställs mot en av allsvenskans främsta yttrar i Bazouma Toure och lyckas försvara sig relativt väl. Är inte rädd att anfalla trots det uppenbara hotet bakåt, men utdelningen uteblir i just den här matchen. Överlag en godkänd insats från ytterbacken.

Adam Lundqvist, BKH, Back: 5
Har problem med Madjed emellanåt under den första halvleken, men vinner den kampen ju mer tiden går. Vinner nästan alla sina närkamper och försöker att bidra i offensiv riktning i den mån han kan.

Even Hovland, BKH, Back: 5
Gör en godkänd insats och placerar sig ofta rätt i eget straffområde. Ibland visar mittbacken att bollen bara ska bort oavsett hur det ser ut, och ibland får vi se pricksäkra passningar framåt i planen.

Romeo Amane, BKH, Mittfältare (ut 79′): 5
Gästernas främsta innermittfältare för dagen. Vinner boll vid flera tillfällen och behöver bli nedsparkad för att Hammarby ska få stopp på honom. Ser lika rörlig och bolltrygg ut som han brukar, men lyckas inte offensivt i så hög utsträckning som det hade behövts.

Annons

Nahir Besara, HIF, Mittfältare (ut 72′): 5
Mittfältarens tunga avslut är upprinnelsen till lagets 1-0 mål då ribbträffen rakas in i öppet mål av Johansson Schellhas. Är nära att göra 3-0 i början på andra men avslutet går rakt på mål. Det är de två sekvenserna där han syns till som mest, men är i övrigt inte lika framstående som han kan vara.

Warner Hahn, HIF, Målvakt: 5
Tror att han har full koll när Zeidane Inoussa avslutar i stolpen efter några minuter, men det är i princip den enda gången han behöver vara riktigt orolig för att släppa in ett mål i matchen. Behöver inte överprestera för att hålla nollan på nytt.

Markus Karlsson, HIF, Mittfältare: 6
Är inte en spelare som får bollen vid många tillfällen, men utan den är han viktig. Gör stor nytta på mittfältet som framförallt ger Tekie och Besara möjligheter att vara skickliga passningsspelare.

Johan Hammar, BKH, Back: 6
En stark insats från mittbacken som löser de utmaningarna han ställs emot. Stoppar Toure med sin fysik trots en uppenbar skillnad i fart mellan de två, och står i vägen för flera bollar som lyfts in i straffområdet. Visar sig även som ett hot vid offensiva fasta och kommer från matchen med hedern i behåll.

Ibrahima Fofana, HIF, Back: 6
Skicklig i det höga försvarsspelet där hans brytningar är framgångsrika på mittplan. Vill mycket och stressar iväg några längre passningar som missar sitt mål, men är annars trygg i det han gör.

Zeidane Inoussa, BKH, Anfallare: 6
Inleder matchen i ett rasande tempot och rycker sig förbi Hampus Skoglund redan efter en minuts spel. Det går bara några minuter innan hans avslut träffar stolpen och det känns som att det är en tidsfråga innan han får utdelning. Utmanar Hammarbys försvar under hela matchen, men slutprodukten uteblir.

Pavle Vagic, HIF, Back: 6
Syns knappt till under den första halvleken då de anfall Häcken har, mestadels kommer från kanterna utan inspel. När gästerna har mer spel under den andra halvleken är Vagic den som tar fajten mot Häckens anfallare och han gör det bra. Slår knappt bort en passning under matchen och gör en ny stark insats.

Shaquille Pinas, HIF, Back: 6
Visar prov på flera öppnande passningar i djupled och stabila försvarsingripanden. Har ett stort övertag på sin kant som han äger, och det ger utrymme för Toure att anfalla för att göra det han är bäst på.

Tesfaldet Tekie, HIF, Mittfältare: 6
Avslutar utanför efter en kvart då han vinner bollen högt i planen. Är skicklig på de små ytorna och trär in passningar i små öppningar. Ligger bakom lagets andra mål då han driver bollen mot mål och släpper den i rätt ögonblick för Toure som kan slå in bollen mot mål.

Bazoumana Touré, HIF, Mittfältare (ut 77′): 7
Nästan allt Hammarbys anfallsspel sker via Touré i matchinledningen, och han kommer ofta förbi sin försvarare. Är den spelaren som tar avslutet i samband med att Hammarby gör 2-0 och Johansson Schellhas kan raka in Toures retur. Bör kanske ha fått en passning av Besara några minuter senare för att kunna avsluta från ett bättre läge än det lagkaptenen hade.

Oscar Johansson Schellhas, HIF, Anfallare (ut 94′): 8

I den ovana positionen som lagets centrala anfallare inleder han presspelet för Hammarby och sätter prägel på deras framgångsrika höga försvarsspel. Under den första halvtimmen syns han sällan till när laget har bollen, men sedan smäller det – dubbelt upp! Rakar in returen efter att Nahir Besara har avlossat ett skott som tar i ribban och letar sig fram till anfallaren. Direkt efter pausen kan han göra 2-0 ur en misstänkt offsideposition, men vad gör det när man får vara matchens förgrundsfigur? Det som på förhand såg ut att vara något av ett experiment, det blir istället en fjäder i hatten för tränaren Kim Hellberg.

Matchens bästa spelare: Oscar Johansson Schellhas, HIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.