Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 742

NEJ: 5 493

Spelarbetyg: IFE – BP (3-0) – “Ouma, Baidoo och Hedlund en nivå över övriga”

Oscar Hiljemark fick en drömstart som ny huvudtränare när IF Elfsborg slog tillbaka IF Brommapojkarna med 3-0 på Borås Arena. Timothy Ouma, Simon Hedlund och Michael Baidoo stod för särskilt starka insatser. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Paya Pichkah, Brommapojkarna, Mittfältare (in 46′): 4

Är överlag säker i sina aktioner även om han tappar bollen i slutet på matchen som leder till 0-3 målet. Tar ett eget initiativ med tio minuter kvar då han vandrar in i planen och avlossar ett skott som träffar mitt på mål.

Noah Söderberg, Elfsborg, Back (in 46′): 4

Han ersätter Sebastian Holmen i backlinjen och ovanan på positionen är tydlig vid flera tillfällen. Får arbeta sig tillbaka in i några situationer där han hamnar fel och räddar upp några av dem. Brommapojkarna lyckas dock skapa några farligheter från Söderbergs kant då ytorna öppnas bakom honom.

Daleho Irandust, Brommapojkarna, Mittfältare (ut 46′): 4

Lyckas inte med mycket under den första halvleken som är den tiden han får på sig i matchen. Avsluten träffar inte mål, dribblingarna misslyckas och passningarna skapar ingenting för hans medspelare heller. Irandust var inte så dålig som det kanske låter men han hade behövt vara betydligt mer avgörande för sitt lag om man skulle ha en chans till poäng i matchen.

Nikola Vasic, Brommapojkarna, Anfallare: 4

Hölls hårt av hemmalagets mittbackar och fick inte de ytor han behövde. Har en nick på mål ur trängt läge men närmare mål blev det inte. En otacksam uppgift för skyttekungen för dagen.

Alex Timossi Andersson, Brommapojkarna, Mittfältare: 4

Levererar ett inlägg som är väl avvägt in i straffområdet men i övrigt är det en svag offensiv insats. Har svårt att komma runt på sin kant och spelar ofta bollen tillbaka i banan av den anledningen.

Wilmer Odefalk, Brommapojkarna, Mittfältare: 4

Han hamnar ofta långt ned i planen med syftet att fördela bollen och styra lagets tempo men passningsspelet är för svagt i matchen. För många bollar slås bort oavsett om de är korta eller långa samtidigt som enbart 25% av duellerna vinns.

Sebastian Holmen, Elfsborg, Back (ut 46′): 5

Fint tajmad brytning efter tio minuter som förhindrar Vasic att bli målskytt. Läser spelet bra och avvärjer flera anfall som ett resultat av det. Tvingas till ett byte i paus efter att ha signalerat för en känning i baksidan.

Ahmed Qasem, Elfsborg, Anfallare (ut 73′): 5

Kommer till tre avslutslägen varav ett träffar mål men det känns trots det som att yttern inte riktigt är involverad i anfallsspelet. Tar flera bra löpningar som öppnar upp ytor för både sig själv och andra men får inte bollen så ofta som han velat.

Camil Jebara, Elfsborg, Anfallare (in 66′): 5

Hinner inte med att vara särskilt inblandad under den korta tiden på planen. Har bara bollen vid två tillfällen i straffområdet och får iväg ett avslut som inte träffar mål. Har lovordats av Hiljemark och chanserna lär komma igen.

Eric Björkander, Brommapojkarna, Back: 5

Vinner majoriteten av duellerna han är inblandad i och de flesta passningarna når rätt adress. Hade behövt överprestera i matchen för att det skulle bli några poäng för BP men ska samtidigt inte lastas för något av målen.

Alexander Abrahamsson, Brommapojkarna, Back: 5

Vältajmad i många aktioner och läser spelet på ett bra sätt som resulterar i att han är nära att bryta ett flertal passningar innan de når sin tilltänkta adress. Inte lika säker i passningsspelet som han brukar och slår bort några uppspel som kunde ha straffat laget.

Frederik Christensen, Brommapojkarna, Back (ut 78′): 5

Följer gärna med i offensiv riktning och överlappar på sin kant. Får till ett par inlägg varav ett resulterar i en hörna. Har ganska god kontroll på sin kant.

Filip Sidklev, Brommapojkarna, Målvakt: 5

Står för sex stycken räddningar i matchen trots att laget förlorade med 0-3 och det säger kanske mer om lagets insats än målvaktens. Chanslös på de tre målen och överarbetar inga situationer som det finns en risk för när man vill visa upp sig och ha den ordinarie platsen mellan stolparna.

Arber Zeneli, Elfsborg, Anfallare (ut 66′): 5

Har några fina aktioner och en sådan ser vi redan i den sjunde minuten då anfallaren kunnat bli målskytt men avslutet styrs ut till hörna. Leveranserna in i straffområdet är dock svaga emellanåt oavsett om de kommer från öppet spel eller fasta situationer.

Isak Pettersson, Elfsborg, Målvakt: 6

Har inga större problem att få hålla nollan för första gången den här säsongen. Han står för en vass räddning i slutet på den första halvleken men i övrigt sätts han inte på de riktiga proven och agerar på ett förtroendeingivande sätt.

Annons

Adam Jakobsen, Brommapojkarna, Mittfältare (ut 82′): 6

Tar sig till många lägen och står för hela fyra stycken avslut i matchen även om inget av de träffar mål. Håller samtidigt en hög procent i sina passningar och är en av gästernas främsta i matchen.

Alexander Jensen, Brommapojkarna, Back: 6

Den spelare hos gästerna som sticker ut mest i sitt spel. Slår ett stort antal passningar och inlägg som i regel träffar rätt. Inläggen skapar oreda i Elfsborgs straffområde vid flera tillfällen och den laterala passningen som når lagkamraterna strax utanför straffområdet är säkert slagen varje gång.

Ludvig Fritzson, Brommapojkarna, Mittfältare: 6

Lägger ner ett enormt arbete i det tysta och utan hans insats på planen kunde det här ha runnit iväg. Vinner elva av tolv dueller och det är otroligt bra siffror. Då gästerna för mycket av spelet är han inte lika framstående i anfallsspelet även om han kommer upp vid ett par tillfällen i offensivt straffområde.

Niklas Hult, Elfsborg, Mittfältare: 6

Han får en lite mer offensiv roll som wingback i Hiljemarks 3-4-3 än han haft tidigare och det gynnar Elfsborgs offensiv. Har flera bollar som hittar in till Baidoo centralt i planen och omgående hotar gästerna. Försvarsspelet sitter och hans samspel med Terry Yegbe är vattentätt.

Gustav Henriksson, Elfsborg, Back: 6

Är den centrala pusselbiten i trebackslinjen och håller ihop försvarslinjen på ett bra sätt. Säker i passningsspelet och stångas mot framförallt Nikola Vasic under 90 minuter.

Terry Yegbe, Elfsborg, Back: 6

Är inblandad i mycket direkt i matchinledningen. Hotar på offensiva fasta vid två tillfällen och håller på att bjuda BP på en målchans med en slarvig passning, allt det inom loppet av tio minuter. Står annars för flera starka bollvinster och är den som erövrar bollen och sätter igång anfallet som resulterar i 1-0 i slutet på första.

Besfort Zeneli, Elfsborg, Mittfältare: 6

Det är ofta en spelare som gynnas av ett tränarbyte och kanske är Besfort Zeneli den spelaren när Hiljemark leder laget. Efter sex matcher som inhoppare fick han chansen från start och spelade 90 minuter. Såg ut att trivas i sin centrala roll på mittfältet och passningsspelet var elegant vid många tillfällen. Att Zeneli var den som fick chansen att förvalta många fasta situationer är ett bevis på såväl den fina passningsfoten som förtroendet från tränaren.

Timothy Ouma, Elfsborg, Mittfältare: 7

Står för bollvinsterna och fysiken på Elfsborgs centrala mittfält. Passar bra tillsammans med Besfort Zeneli och de två vinner mittfältskampen ihop, till stor del tack vare Oumas närkampsspel. Fortsatt lite ovårdad i passningsspelet och om han förbättrar spelet med fötterna kommer han inte bli långlivad i Allsvenskan.

Simon Hedlund, Elfsborg, Mittfältare (ut 85′): 7

Trots sina fyra mål under våren så kändes det som att han inte riktigt kom rätt och att det fanns mer att hämta. I Hiljemarks formation kan Hedlund ha hittat helt rätt för de två poängen han står för under matchen gör att det är hans bästa match sedan återkomsten. Elegant avslut som ger hemmalaget ledningen i matchen och en assist till Baidoos 2-0 blir spiken i kistan. Kan bli en av seriens bästa på sin position om han fortsätter såhär.

Michael Baidoo, Elfsborg, Anfallare (ut 85′): 7

Mot IFK Göteborg fick han en defensiv roll på mittfältet men mot BP var han istället central anfallare i en så kallad “falsk nia”-position. Mycket av anfallsspelet går via Baidoo och han ser ut att trivas i ytorna han får. Assisterar till Hedlunds 1-0 och densamma bjuder tillbaka när Baidoo punkterar matchen med sitt 2-0 mål. Ett rappt och distinkt avslut som sitter i bortre hörnet. Har redan intresse från utlandet och matchens bästa spelare höjde sannolikt priset på sig själv efter den här insatsen.

Matchens bästa spelare: Michael Baidoo, IF Elfsborg. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.