Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 2 107

NEJ: 900

Spelarbetyg: NOR – HBK (1-0) | “Christoffer Nymans bultande hjärta avgjorde matchen”

IFK Norrköping tog tre tunga poäng i bottenstriden och höll en efterlängtad nolla när Halmstads BK besegrades hemma på Platinumcars Arena. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Blair Turgott, Halmstads BK, Anfallare (ut 62′): 3
Halmstad spelade nästintill med en man mindre så länge som Turgott var på planen. Knappt involverad i någonting och det lilla han fick till sina fötter misslyckas han med.

Joseph Baffo, Halmstads BK, Back: 3
Slarvar med passningsspelet vid flera tillfällen och missar markeringen på Christoffer Nyman då anfallaren nickar in matchens enda mål. En frustrerad mittback smäller på en hemmaspelare i slutet på matchen, varnas och missar nästa match. Talande för hans insats.

Vito Hammershoy-Mistrati, IFK Norrköping, Mittfältare (ut 90′): 4
Är nära att göra 2-0 i slutet på den första halvleken men den aktionen är i princip det enda som vi får se i form av målchanser från dansken. Faller ur matchbilden ur långa perioder och lyckas varken med dribblingar eller de svårare passningarna.

Andre Boman, Halmstads BK, Back: 4
Bra försvarsspel som minimerar Sigurgeirssons påverkan på anfallsspelet. Betydligt slarvigare med bollen och de längre passningarna slås bort nästan varenda en.

Gisly Eyjolfsson, Halmstads BK, Mittfältare: 4
Passningar slås bort i de få lägen Halmstad har att etablera ett anfallsspel och islänningen får inte ut mycket framåt i planen. Starkare i närkampsspelet men det är överlag en ganska svag prestation.

Joel Allansson, Halmstads BK, Mittfältare (ut 72′): 4
Det enda som skapas i offensiv riktning från mittfältaren är då han skapar en hörna i den andra halvleken. Det är visserligen inte hans styrka men då även det defensiva spelet är svagt blir hans insats inte godkänd. Vinner bara 20% av sina närkamper och det är för lågt. Byts ut med knappt 20 minuter kvar i jakten på en kvittering.

Calle Björk, IFK Norrköping, Anfallare (in 61′): 5
Byts in och visar att det är de fräscha benen som tränare Andreas Alm vill se. Får inte ut något för egen del men jobbar hårt i presspelet och öppnar ytor för andra.

Birnir Ingason, Halmstads BK, Anfallare (ut 62′): 5
Är nära att kvittera i slutet på matchen men skottet tar i stolpen. Betydligt bättre insats än Turgott som han ersatte och islänningen bör ha närmat sig startelvan till nästa omgång.

Krisoffer Khazeni, IFK Norrköping, Mittfältare (in 68′): 5
Löper sig fri och kan avgöra matchen i den 87e matchminuten men avslutet räddas. Piggt inhopp som bådar gott inför framtiden.

Isak Ssewankambo, IFK Norrköping, Back: 5
Klok i positionsspelet och elegant med bollen. Har en sekvens då han tunnlar en motståndare med en klack och visar prov på fint självförtroende. Svagare med de längre passningarna som sällan når rätt adress samt duellerna som förloras i majoriteten av fallen.

Moutaz Neffati, IFK Norrköping, Mittfältare (ut 68′): 5
Vill mycket när han får bollen vid sina fötter men det blir inte så mycket utav det. Lyckas sällan ta sig förbi sin motståndare på egen hand men kombinerar sig framgångsrikt förbi tillsammans med Dino Salilhovic.

Isak Sigurgeirsson, IFK Norrköping, Mittfältare (ut 90′): 5
Han värderar klokt vid många tillfällen vilket gör att han sällan tappar bollen men å andra sidan så tas inte heller några risker och det gör att utdelningen blir minimal. Han bidrar dock i defensiven och har sin del i segern.

Jonathan Svedberg, Halmstads BK, Mittfältare: 5
Viktig för sitt lag och är den som levererar de längre passningarna som gör att man kan vända på spelet. Även leveranserna från de fasta situationerna är bra men mittfältaren tvingas ofta att täcka upp för sina lagkamrater och därav hämmas anfallsspelet något från hans sida.

Gabriel Wallentin, Halmstads BK, Back: 5
Bolltrygg, positionssäker och stark i närkamperna. Stabil i sin insats och står emot när hemmalaget trycker på som mest.

Annons

Marcus Olsson, Halmstads BK, Back (ut 84′): 5
Står ofta rätt och ger Vinicius den uppbackning som han behöver bakom sig. Vårdad med bollen och en stabil försvarsinsats.

Ismet Lushaku, IFK Norrköping, Mittfältare: 5
Trygg i sin sittande mittfältsposition och hittar upp med några uppspel men utan att sätta lagkamraterna i de riktigt bra lägena. Fördelar mest boll över planen och låter Traustason slå de svårare passningarna.

Dino Salihovic, IFK Norrköping, Back: 6
Hög energinivå redan från start och bidrar till att IFK Norrköping inleder matchen starkt. Har ett fint inlägg till Christoffer Nyman i mitten på den första halvleken som anfallaren är nära att sätta. Tar kampen mot Granath på sin kant och sköter försvarsspelet på ett bra sätt.

Villiam Granath, Halmstads BK, Anfallare: 6
En av gästernas bästa spelare som är duktig i båda riktningarna. Står för flera starka återerövringar men är hopplöst ensam för att det ska bli något av dem under den första halvleken. Får mer utdelning av sitt slit i den andra halvleken då laget lyfter sig och han har två avslut på mål.

Tim Erlandsson, Halmstads BK, Målvakt: 6
Chanslös på Nymans nick som letar sig in i mål men Erlandsson gör ett par räddningar som förhindrar att siffrorna blir större. Inte minst på Nymans nick några minuter innan målet föll.

Vinicius Nogueira, Halmstads BK, Mittfältare: 6
Spelar som en vänster wingback i lagets 3-5-2/5-3-2 formation och står ut som gästernas främsta. Vinner nästan varenda närkamp och har en bollbehandling som hans lagkamrater saknar.

David Mitov Nilsson, IFK Norrköping, Målvakt: 6
Utöver avsluten som tar i stolpen i matchens slutminuter så har målvakten full kontroll på det som sker kring honom. Behöver inte överprestera för att hålla nollan men det har också sin förklaring i ett erfaret och klokt positionsspel.

Yahya Kalley, IFK Norrköping, Back: 7
Stark insats där vänsterbacken är framgångsrik i det mesta han gör. Hela 98% av passningarna går till rätt adress, vinner de flesta närkamperna och tar egna initiativ då han transporterar bollen framåt i planen. Det är bara en matchavgörande aktion som saknas för att han ska ses som en av planens främsta.

Max Watson, IFK Norrköping, Back: 7
Visar upp det stabila försvarsspelet som laget behöver från sin mittback i det utsatta läget man befinner sig i. Lyckas i hög grad med det han för såväl med- som utan boll och har en stor del i att laget håller nollan och vinner.

Arnor Traustason, IFK Norrköping, Mittfältare: 7
En av planens främsta spelare som är helt avgörande för hemmalaget. Visar det när han slår hörnan som nickas in till 1-0 men har även flera leveranser där man ser att hans passningsfot är på en nivå som ligger över många av de andra på planen. Är tillsammans med Nyman de två viktigaste och mest avgörande spelarna om IFK Norrköping ska lösa ett nytt allsvenskt kontrakt. Det har de visat tidigare och det visar de två även idag.

Christoffer Nyman, IFK Norrköping, Anfallare (ut 61′): 7

Hålls hårt av gästernas backar under den första kvarten där både Vinicius och Boman förhindrar anfallaren från att ta farliga avslut. Anfallaren visar varför när han är nära att nicka in 1-0 efter 20 minuter men avslutet tvingar Tim Erlandsson till en högklassig räddning. Några minuter senare kan ingenting stoppa Nyman från att nicka in matchens första mål på hörna. Firar genom att forma ett bultande hjärta under matchtröjan och det är precis det han är för laget. Väldigt viktig för laget även utanför straffområdet och många höll nog andan när planens främsta satte sig ned för att sedermera bli utbytt efter en timmes spel.

Matchens bästa spelare: Christoffer Nyman, IFK Norrköping. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.