Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: NOR – IKS (0-2) | “Ny topprestation av Walta, Starka insatser av Castegren och Heier, Neffati bäst i hemmalaget”

IK Sirius bortabesegrade IFK Norrköping när hängmatchen från omgång 23 spelades under torsdagen. Bortalagets Leo Walta stod för ännu en väldigt väl genomförd match med starkt passningsspel kryddat med ett mål på volley. Även Henrik Castegren och Melker Heier stack ut. Hemmalagets Moutaz Neffati hade fina aktioner på den sista tredjedelen, även om utdelningen uteblev. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Annons:

Dino Salihovic, NOR, Back(ut 63′): 4
Lyckas inte täcka Melker Heiers avslut som letar sig in mellan benen på försvararen och styrs i mål till 0-1. Står för flera svaga aktioner både med samt utan bollen, och är en av de svagaste spelarna på planen.

Laorent Shabani, NOR, Mittfältare(ut 63′): 4
Dribblar och försöker, men kommer sällan förbi sin spelare. Gör en ganska svag insats och de få gånger han lyckas med sina aktioner, då sker det i ofarliga ytor.

Vito Hammershöy-Mistrati, NOR, Mittfältare(ut 63′): 4
Rörlig i sin offensiva mittfältsposition och lägger fram bollen fint till Traustason när han skjuter i stolpen i matchinledningen. Över den timme han finns på planen är han dock tämligen anonym, och kanske är det i rollen som inhoppare han ska agera för att få ut som mest av sitt spel.

Tim Prica, NOR, Anfallare: 4
Inblandad i spelet direkt i inledningen och skarvar flera bollar till sina lagkamrater när han agerar som uppspelspunkt. Missar dock två stora chanser att reducera i slutminuterna, och inte minst i den 93e minuten då han skjuter över från ett avstånd som bara är någon meter från mål.

Calle Björk, NOR, Mittfältare(in 63′): 4
Varnas tidigt i sitt inhopp efter en ful stämpling på Melker Heiers fotled, och det är nästan bara då vi ser till Björk i matchen. Har sällan bollen och lyckas inte ta sig till några avslutslägen i en match där han byts in för att göra skillnad.

David Mitov Nilsson, NOR, Målvakt: 5
Hinner inte ned för att rädda 0-1 som styrs på en lagkamrat på sin väg in i mål. Har ett par ingripanden som ser lite osäkra ut, men det är inte målvaktens fel att laget förlorar matchen.

Anton Eriksson, NOR, Back: 5
Står för en helt okej insats. Har det tufft mot Yousef Salech emellanåt, men i övrigt ser Eriksson stabil ut under matchen.

Max Watson, NOR, Back: 5
Tar gärna bollen framåt när öppningen skapas centralt i planen. Läser spelet bra vilket gör att han enkelt kan ta hand om längre bollar som kommer flygande, men även avvärja avslut trots att Sirius sätter fart på bollen. Håller på att ställa till det ordentligt i början på den andra halvleken med ett farligt bolltapp, men räddar upp sitt eget misstag strax därpå.

Kristoffer Khazeni, NOR, Mittfältare(in 63′): 5
Rör sig ständigt utanför Sirius straffområde och när han får bollen där, då försöker han att hitta öppningar för både sig själv och sina lagkamrater. Det lågt stående bortalaget är tajta i försvaret, men Khazeni blir en injektion i jakten på en reducering.

Isak Sigurgeirsson, NOR, Mittfältare(in 63′): 5
Är betydligt mer aktiv och framgångsrik på sin kant än sin företrädare. Kommer inte till egna avslut, men är duktig på att hitta ut med passningar till lagkamraterna som slår inläggen in i straffområdet.

Marcus Lindberg, IKS, Mittfältare: 5
Drar till med ett distansskott som styrs ut till hörna i början på den andra halvleken, och det är nästan den första gången som vi lägger märke till mittfältaren i matchen. Lindberg är inte svag i matchen, men han är betydligt mindre involverad än många lagkamrater och det gör att han inte syns lika ofta.

Jesper Ceesay, NOR, Mittfältare: 5
Följsam både på mittplan som långt ned på planen där han förhindrar inlägg långt ned vid egen hörnflagga. Fördelar bollen klokt över planen, men under en period är de svaga och stoppar upp lovande anfall då de hamnar bakom hans lagkamrater.

Arnor Traustason, NOR, Mittfältare(ut 86′): 5
Framgångsrik i sina bolltransporter där han stundtals flyger förbi sina motståndare. Skjuter i stolpen efter lite drygt en kvart, och avlossar totalt fyra avslut i matchen. Landslagsmannen är inte en av de främsta på planen, men gör en fullt godkänd insats.

Noel Milleskog, IKS, Mittfältare: 5
Duktig på att hitta ytor där han hamnar mellan hemmalagets spelare så att han får svängrum att operera. Väggspelar med Heier vid ett par tillfällen, men har blandad framgång runt offensivt straffområde och missar ofta mål vid sina avslut.

Yousef Salech, IKS, Anfallare: 5
Får en turlig assist till 1-0 då hans nick når fram till Heier som avslutar i mål. Tacklas tufft av Traustason i början av den andra halvleken, och kanske spelade det in då han slarvar bort en stor chans ett par minuter senare. Drar till sig bevakning med sin närvaro, men gör inget större avtryck i matchen.

Annons

Jakob Voelkerling Persson, IKS, Back: 6
En fin försvarsinsats av högerbacken som plockar bort Shabani ur matchbilden. Blir sällan passerad förrän i slutet på matchen då hemmalaget skapar numerära överlägen på hans kant. Följer med framåt i planen och visar prov på sin löpstyrka.

Malcolm Jeng, IKS, Back: 6
Läser spelet bra så att han är först på bollarna som slås in bakom Dennis Widgren och är där för att rensa undan. Som vanligt trygg i spelet med bollen, och inte minst under de perioder där laget rullar boll långt ned i planen.

Marcus Baggesen, NOR, Back(in 46′): 6
Ett starkt inhopp från norrmannen som är skicklig åt båda håll i planen. En lite bättre skärpa i inläggen hade boostat insatsen ytterligare men tappet när Kalley blir mindre än förväntat, och det är ett gott betyg.

Yahya Kalley, NOR, Back(ut 46′): 6
River upp stora hål på gästernas kant med sina offensiva löpningar. Slår inte bort en passning, vinner merparten av sina dueller och bara det faktum att han byts ut i paus förhindrar ett högre betyg.

Moutaz Neffati, NOR, Mittfältare: 6
Är säker på att han kvitterat till 1-1 i samband med en hörna i slutet på den första halvleken, och nog ser det ut som att han har rätt. Den spelaren i hemmalaget som lyckas mest med aktionerna på den sista tredjedelen och gör en bra match även fast utdelningen uteblir.

Dennis Widgren, IKS, Back: 6
Gör en bra match där han lyckas båda långt ned på egen planhalva som nära Sirius straffområde. Spelet med bollen sticker ut där han är trygg i trängda situationer och levererar precisa passningar. Många bollar slås bakom vänsterbacken, och han behöver stundtals hjälp av sina lagkamrater för att klara av att försvara sin kant.

Adam Wikman, IKS, Mittfältare:6
Löper mycket i sin balans roll vilket öppnar upp för Leo Walta att finnas längre fram i planen. Det är även Wikman som assisterar finländaren till hans 2-0 mål då hörnan slås perfekt. En stark insats på det individuella planet gör att laget lyfter i mittfältarens närvaro.

Jakob Tånnander, IKS, Målvakt: 6
Målvakten håller nollan även om han är ute och cyklar när Norrköping ser ut att kvittera på hörna i den första halvleken. Gör flera fina räddningar i matchen, inte minst i slutet på matchen när Norrköping trycker på för en reducering.

Henrik Castegren, IKS, Back: 7
Rensar undan Nefatis nick som mycket möjligt kan ha varit några centimeter över mållinjen, men mittbackens agerande hindrar den från att vara solklart i mål. Lyckas hantera Prica bra i flera aktioner så att anfallaren inte kommer till avslut. Något som visar sig i statistiken där han vinner samtliga närkamper i matchen.

Melker Heier, IKS, Mittfältare(ut 76′): 7
Blir lite turligt matchens första målskytt då hans avslut styrs i mål vid den första stolpen. Är nära att upprepa den bedriften tio minuter från halvtidspausen, men bollen räddades i stolpen och ut till hörna. Har ett par kombinationer med Noel Milleskog som är nära att resultera i ytterligare ett mål för gästerna.

Matchens bästa spelare:
Leo Walta, IKS, Mittfältare(ut 85′): 8

Växer in i matchen efter tjugo minuter och under resten av matchen, då sticker han ut som matchens skickligaste spelare. Det längre passningsspelet imponerar och flera crossbollar sitter “på läppen”, vilket gör att lagkamraterna får kontroll på den och direkt kan utmana sin försvarare. Med en kvart kvar av matchen slår han till med matchens vackraste aktion då han sätter 2-0 med ett volleyskott på hörna. En ny topprestation av den finska landslagsmannen som snart är ett minne blott för den allsvenska publiken då det sannolikt finns många utländska klubbar som är intresserade.

Matchens bästa spelare: Leo Walta, IKS. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.