Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: VSK – KFF (2-1) | “Simon Johanssons ettrighet och avgörande kyla ger VSK nytt hopp”

Västerås SK greppade halmstrået och tog tre mycket välkomna poäng när bottenkonkurrenten Kalmar FF kom på besök. Hemmalagets trotjänare Simon Johansson iklädde sig en hjälteroll när han med ett hårt skott avgjorde matchen under minut 97. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Abdussalam Magashy, KFF, Mittfältare: 3
Magashy hade svårt att hitta till sina medspelare och skickade iväg felpassning efter felpassning under matchens gång. Hans bollbehandling var ofta bristfällig och han tappade bollen i flera farliga lägen som ledde till omställning för Västerås. Den undermåliga insatsen kröntes med ett gult kort för en onödig eftersläng, och han ska vara glad att han klarade sig ifrån ett andra röda för en stenhård satsning några minuter senare.

Rasmus Sjöstedt, KFF, Back: 4
Hade en tuff match där han flera gånger hamnade fel i positionsspelet. Hade stora problem med att hantera Västerås attacker och bidrog till den defensiva osäkerheten när laget hamnade under press. Brist på kommunikation med sina lagkamrater ledde till farliga situationer bakåt, och passningsspelet satt farligt fel ett par gånger.

Abdelrahman Boudah, VSK, Anfallare (Ut 57’): 4
Boudah sprang en hel del men hade svårt att hitta rätt i spelet. Hans bollbehandling och avslut lämnade mycket att önska, och han lyckades inte skapa några farliga chanser. Bytet var väntat med tanke på hans begränsade insats, och matchbilden ändrades helt när Johansson tog Boudahs plats.

Herman Magnusson, VSK, Back (Ut 63’): 4
Magnusson hade en tuff match och förlorade många dueller mot Islamovic samtidigt som han inte kunde hålla tätt de få gångerna Kalmar hotade Västerås straffområde. Hans bollbehandling var osäker och ledde till flera farliga situationer när han passade rakt i gapet på Kalmars mittfält.

Samuel Brolin, KFF, Målvakt: 4
Brolin hade en svår kväll och lyckades inte rädda laget i de avgörande lägena. Spridde bollar åt sidorna och kunde ej förmå att hantera de skott som kom mot honom.

Jonathan Ring, KFF, Mittfältare (In 65’): 4
Lyckades inte göra något större avtryck efter sitt inhopp, där långbollar skickades mot honom trots att han är en av de långsammare spelarna i Kalmars anfall. Hans passningar och beslut saknade både kvalitet och rätt riktning, och även om han kom till några lägen i offensivt straffområde var skärpan inte på plats.

Kevin Jensen, KFF, Mittfältare: 4
Arbetade hårt längs kanten där han sprang upp och ned och hotade i djupled, men sprang offside tre gånger där det kunde blivit mycket bra lägen. Förvaltade inte sina avslutslägen och var svag i duellspelet.

Henry Offia, VSK, Mittfältare (Ut 57’): 4
Fick aldrig riktigt grepp om matchen. Hans löpningar och bollhantering var ofta ineffektiva, och han lyckades inte skapa några farliga lägen när han blev utmanövrerad av en ganska stillastående kalmaritisk backlinje. Efter bytet i andra halvlek växlade Västerås upp, en av anledningarna var att Offia fick utgå.

Simon Skrabb, KFF, Mittfältare: 5
Lagkaptenen hade svårt att hitta rätt på mittfältet både som länk och som spelare djupare i planen, men när han väl fick bollen rättvänd hände det intressanta saker framåt. Slår inlägget till Islamovics ledningsmål och vinner en del andrabollar när han får chansen, men blir väldigt anonym i defensiven.

Alexander Thongla-Iad Warneryd, VSK, Back (Ut 35’): 5
Höll en godkänd nivå innan han tvingades kliva av på grund av skada efter ett halvtimmes spel. Hans försvarsspel var stabilt och han bidrog där han låg rätt och gick in bra i närkamperna, men fick inte mycket tid att påverka matchen.

Gustav Granath, VSK, Back: 5
En stabil men något anonym insats från Granath. Han gjorde sitt defensiva arbete utan större misstag, men låg bakom många bollar fram i planen och stod för 13 passningar till sista tredjedelen. Helt okej duellspel även om han var svagare i luften.

Lars Sætra, KFF, Back: 5
Lyckades hålla sina positioner väl men blev ibland överrumplad av Västerås snabba omställningar. Hans uppspel var inte alltid av den kvalitet som krävdes för att bryta Västerås press, men var nära mål efter ett mycket tungt skott som steg mot krysset innan det räddades av Brattberg.

Robert Gojani, KFF, Mittfältare: 5
Visade en bra intensitet i första halvlek men föll igenom under andra halvan. Höll bollen inom laget men lyckades inte skapa några farliga lägen framåt. Trots några bra defensiva ingripanden, gjorde han inget större avtryck i matchen som helhet.

Arash Motaraghebjafarpour, KFF, Back: 5
Godkänt bakåt men bidrog inte tillräckligt i offensiven, vilket ska vara hans stora spets jämfört med sina backkollegor. Saknade rörelse stora delar av matchen och kunde inte stå upp i duellerna med Västerås anfallare.

Matteo Ahlinvi, VSK, Mittfältare (In 57’): 5
Kom in och spelade med energi, men gjorde inte det stora avtryck som förväntades i den forcering som Västerås annars lyckades väl i. Han spelade väl aggressivt många gånger och drog på sig gult kort samt onödiga frisparkar, men kunde också ta bollen framåt vid flera tillfällen.

Melker Hallberg, KFF, Back (Ut 65’): 5
En pålitlig insats fram till bytet, men utan att direkt imponera. Var aktiv i defensiven och skötte sitt jobb som wingback, men fick inte mycket utrymme att påverka matchen offensivt.

Annons

Victor Wernersson, VSK, Mittfältare (In 63’): 5
Gjorde ett stabilt inhopp och bidrog med några farliga inlägg från sin kant. Var dock något försiktig i sitt spel och kunde ha varit mer direkt i sina offensiva initiativ.

Pedro Ribeiro, VSK, Mittfältare (In 63’): 6
Ribeiro gjorde en godkänd insats efter att ha kommit in i andra halvlek. Höll spelet enkelt och säkert, men utan att ta några större risker eller initiativ. Bidrog till att stabilisera mittfältet men påverkade framförallt resultatet med ett av sina långa inkast som gick hela vägen till Simon Johanssons vrist innan segermålet kom till.

Dino Islamović, KFF, Anfallare: 6
Gjorde matchens första mål i slutet av första halvleken med en skicklig nick på Skrabbs inlägg vilket gav Kalmar hopp inför andra halvlek. Hans styrka och fysik skapade problem för Västerås mittlås, men han fick inte tillräckligt stöd från sina medspelare för att kunna bygga vidare på sina skarvar nära Kalmar valde att slå långt mest hela tiden.

Daniel Ask, VSK, Mittfältare: 6
Spelade med stor energi och var hela tiden involverad i Västerås offensiv. Hans passningar och inlägg var farliga, även om precisionen ibland saknades i det sista läget. Vann andraboll efter andraboll efter att Kalmar skickade långt mot Islamovic och var en stor anledning till att Västerås kunde ha kontroll på matchen under andra halvlek.

Elyas Bouzaiene, VSK, Back (In 35’): 6
Kom in tidigt och gjorde en stark insats på sin kant. Visade god spelförståelse och bidrog med både defensiva och offensiva insatser. Fint passningsspel och flera bollvinster i kombination med en del offensiva räder och dribblingar gjorde Bouzainenes inhopp till en viktig del av vinsten.

Johan Karlsson, KFF, Back: 6
Karlsson höll tätt bakåt och var den mest stabila spelaren i Kalmars backlinje. Gjorde flera viktiga brytningar och var trygg med bollen under press. Han bidrog också med några viktiga löpningar som öppnade upp planen i perioder där det stod still för Kalmar, samt att han hade en hög intensitet i närkamperna.

Max Larsson, VSK, Back (Ut 63’): 6
Stod för en stabil insats innan han blev utbytt i andra halvlek. Försvarade väl och bidrog med farliga inlägg från kanten när han drev och kombinerade sig framåt. Var med och stängde ner Kalmars anfall effektivt och lät inte många bollar slinka förbi honom.

Frederic Nsabiyumva, VSK, Back: 6
Nsabiyumva gjorde en bra insats defensivt och visade styrka i närkamperna. Hans huvudspel var avgörande i flera situationer, och han bidrog med stabilitet i backlinjen. Även om hans passningar inte alltid var exakta, var hans defensiva arbete solitt.

Johan Brattberg, VSK, Målvakt: 6
Gjorde flera viktiga räddningar som höll Västerås kvar i matchen under andra halvlek. Var trygg i sitt spel i luften, vid fasta situationer, samt i uppspelsfasen. Imponerande enhandsräddning på Sätras tunga skott mot krysset, en räddning som mycket väl kan ha hållit lågan vid liv för hoppet kring Västerås session i allsvenskan.

Marcus Linday, VSK, Mittfältare: 7
Linday var en nyckelspelare för Västerås när han visade att han både kunde driva bollen framåt som fördela den i sidled för att stretcha ut Kalmar och sätta ordentlig fart på spelet. Hans löpningar och passningar skapade flera farliga lägen, och han var hela tiden ett hot framåt. Vann nästan samtliga dueller och andrabollar och dominerade mittfältet framförallt under andra halvlek när Västerås jobbade sig till en dominant matchbild.

Viktor Granath, VSK, Anfallare: 7
Var en ständig oro för Kalmars försvar och var framme för att göra ett riktigt måltjuvsmål i och med kvitteringen där han stötte in bollen efter att han den första hade träffat insidan av stolpen. Visade stor beslutsamhet i straffområdet och skapade flera farliga lägen. Hans mål blev en vändpunkt för VSK i andra halvlek och han visar idag varför han värvades in från Halmstad under sommarfönstret.

Simon Johansson, VSK, Mittfältare (In 57’): 7

Trotjänaren blev matchhjälte med sitt avgörande drömmål i sista sekunden när han slog till med vristen upp i krysset från bortre delen av straffområdet efter ett långt inkast, en kröning på ett inhopp som visade att Kalle Karlsson hade vapen för att ändra på matchbilden. Johansson var ettrig i presspelet och hotade med såväl passningar som löpningar till sista tredjedelen, samtidigt som han var bra i närkampsspelet. Johanssons mål blev till tre poäng som var absolut nödvändiga för att VSK skulle kunna ha hopp om att kunna klara sig kvar i allsvenskan, och med sitt första mål i allsvenskan visar han att han kan vara som bäst när det gäller som mest.

Matchens bästa spelare: Simon Johansson, VSK. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.