Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

    JA: 11 734

    NEJ: 5 492

Loading ... Loading ...

STATISTIK: Yngst och äldst – Vi tittar på åldersfördelningen i Allsvenskan, lag för lag

I allsvensk fotboll varierar klubbarnas strategier för att använda unga respektive erfarna spelare. Vi har tittat på hur de allsvenska klubbarna fördelar speltid för unga och äldre spelare. Djurgårdens IF har den högsta snittåldern på inbytta spelare, AIK och Elfsborg den yngsta. Hammarby, Brommapojkarna, Sirius och Västerås SK har yngst startelva.

Vi har hört det förut.

Annons:

Föreningarnas långsiktiga styrdokument avseende talangutveckling måste samexistera med både sportchefernas och tränarnas ofta mer kortsiktiga resultatorienterade perspektiv. Speltiden för unga spelare är central för att få ekonomisk avkastning, men att tvångsmässigt spela yngre spelare kan medföra negativa sportsliga konsekvenser.

Speltiden är en central komponent i den ekonomiska utvecklingen

Att ge unga spelare speltid är en av flera faktorer som är avgörande både för deras sportsliga utveckling, och för att spelarna ska kunna säljas för höga belopp. Detta för att köpande klubbar på kontinenten investerar i utvecklingspotential kombinerat med att spelaren bevisat sig i en professionell miljö.

Vi har tittat närmare på genomsnittsåldern i startelva, trupp och även på inbytta spelare i Allsvenskan.

Snabba fakta:

  • Sirius, Hammarby, Brommapojkarna och Västerås har den genomsnittligt yngsta startelvan.
  • Halmstads BK, Kalmar FF, Häcken har de äldsta startelvorna.
  • AIK och Elfsborg byter in yngst spelare.
  • Djurgårdens IF har den äldsta snittåldern på inbytta spelare. Man har även den äldsta bänken, och tillsammans med Malmö FF och Häcken den äldsta truppen.

 

Genomsnittsålder för lagens matchtrupper:

Genomsnittsålder för lagens startelvor:

 

Annons

Genomsnittsålder för spelarna som inleder matcherna på bänken:

 

Genomsnittsålder för inbytta spelare:

Datan är hämtad från vår plattform Bolldata, som kommer att bli tillgänglig för allmänheten under säsongen.

 

Allsvenska exempel

AIK tillämpade tidigare en strategisk inriktning där man hade en målbild om att ha tio egenfostrade spelare representerade i truppen, och tre så kallade “övergångsspelare” (under 22 år och goda förutsättningar att skapa transferintäkter) i startelvan. Denna linje valde man att frångå i samband med att de sportsliga resultaten uteblev 2023. Den då nytillsatte sportchefen Thomas Berntsen fick fria händer att bygga om truppen för att säkerställa att AIK skulle vara ett allsvenskt lag 2024.

Inte särskilt märkligt. Klubbar som behöver omedelbara resultat väljer inte sällan att investera i erfarna spelare för deras omedelbara påverkan, trots högre kostnader och lägre återförsäljningsvärde.

Hammarby har tagit strategin ett steg längre, i och med HTFF-modellen. Man attraherar aktivt unga talanger som sedan fostras i den av Hammarby fullt kontrollerade division 1-klubben, för att därefter ta steget till Hammarbys A-trupp och sedermera få speltid i Allsvenskan. En modell och metod som kan säkerställa stora transferintäkter över tid, givet att spelarna tar klivet och lyckas blomma ut i Allsvenskan. Naturligtvis förutsatt att marknaden fortsatt är villig att investera i ung talang.

Många klubbar som fokuserar på unga talanger gör det alltså ofta för att både minimera lönekostnader och maximera den ekonomiska potentialen för lukrativa spelarförsäljningar. Detta är avgörande för att kunna återinvestera i laget och bibehålla konkurrenskraften över tid. Man kan alltså se det som att transferöverskott från unga spelare ofta finansierar löner och sign on-bonus för äldre spelare med bevisad kvalitet.