VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

Vårsummering: GAIS – “En effektiv lagmaskin som bärs upp av flera underskattade spelare”

Den 18 Juni 2022 slutade mötet i Div 1 Södra mellan GAIS och Vännersborgs IF 2-0 till hemmalaget efter mål av Harun Ibrahim och Gustav Lundgren. Två år senare befinner sig laget i toppen av allsvenskan med de två målskyttarna och halva startelvan från mötet med Vänersborg intakt. Vårens stora överraskning kommer från Göteborg och spelar i grönsvarta matchtröjor.

En solid och effektiv lagmaskin

De som har sett lagets matcher under våren har fått se ett lag som lägger ner ett stort jobb för varandra och är väldigt jobbiga att möta. Lagkapten August Wängberg personifierar hela laget och lägger en hög ribba från sin högerbackskant, en nivå som hans lagkamrater följer upp. Det är ofta täta matcher när laget spelar och 8 av 12 matcher har slutat med att GAIS vinner eller förlorar med uddamålet, laget har fortfarande inte spelat en oavgjord match.

Med sju segrar, fem förluster och en målskillnad på 16-17 indikerar det på att laget bör hamna i mitten av tabellen efter 30 omgångar. Man ska dock ha med sig att hälften av lagets insläppta mål kom i två matcher, premiären mot Brommapojkarna och den avslutande omgången mot Halmstad som båda två slutade 0-4. Siffror som är spektakulära då man höll emot betydligt bättre på bortaplan mot både Malmö FF och Djurgården som slutade 0-1.

Tittar vi på hur de står sig mot sina konkurrenter på både offensiva- som defensiva mätvärden ser vi att man har överpresterat nämnvärt men att man inte heller bör sjunka särskilt många placeringar i tabellen över tid och nykomlingen bör ha säkrat kontraktet med bred marginal.

 

Man är visserligen ett bottenlag sett till hur många passningar man slår in i straffområdet samt på den undre halvan i antalet avslut man får iväg men man får en ganska bra slutprodukt av det man skapar. Avsluten som träffar mål, antalet nyckelpassningar samt hur många bollkontakter spelarna har i offensivt straffområde ligger i linje med den placering man har i tabellen. Defensivt släpper man till lite för många avslut mot eget mål och det gör att lagets xGA (förväntade baklängesmål) motsvarar ett lag som ligger nia i tabellen.

Det allsvenska genombrottet

22-årige mittfältaren Axel Henriksson har varit med på GAIS resa från Div 1 och hans utveckling har legat i linje med lagets. Elva mål i Div 1 Södra 2022 följdes upp av sex mål och tre assist i superettan under förra året. Steget upp till allsvenskan brukar många ha problem med men Henriksson har lyckats på ett enastående sätt och står redan noterad för tre mål och två assist.

Extra kul för honom är att han fått stiga fram i rampljuset i de tre matcher som kanske betytt mest för klubben under våren. Ett mål i derbyt mot IFK Göteborg följdes upp med en matchavgörande insats och dubbel målskytt i 2-1 seger över Elfsborg. Som om det inte var nog så slog han till med dubbla assister i vårens andra derbyseger (3-0 mot Häcken).

I en jämförelse mot allsvenska mittfältare får vi ett kvitto på en fin vår. Henriksson ligger över snittet på det mesta och de två parametrar som ligger under snittet är antalet passningar in i straffområdet samt antalet offensiva dueller. Kvantiteten vägs upp med en bra kvalitet på båda delarna där vi ser hur han är en av de som vinner flest offensiva dueller och att hans passningar in i straffområdet når sin mottagare i hög grad.

Annons

 

Ingen anledning till oro

Med hela tio poäng ner till negativ kvalplats och 21 inspelade poäng ser det väldigt bra ut för GAIS. Målet inför 2024 måste vara att säkra allsvenskt spel till 2025 och det ska till en fullständig genomklappning under resterande del av säsongen för att man inte ska lyckas med det.

Utöver ovan nämnda Henriksson finns det gott om kvalité i laget och även poängen är utspridda på flera spelare. Anfallarna Alexander Ahl Holmström och Jack Cooper-Love har gjort fyra mål var och vi utsåg nyligen mittfältaren Gustav Lundgren till en av seriens mest underskattade spelare. Han ligger bakom väldigt mycket med sina fina passningar och speluppfattning även om poängskörden hittills har stannat på två assist.

 

Harun Ibrahim en mångfasetterad defensiv kugge

Defensivt sitter man ihop på ett bra sätt och backlinjen har imponerat i flera matcher tillsammans med målvakten Mergim Krasniqi som spelat på ett förtroendeingivande sätt. Framhävas bör även Harun Ibrahim som stått för flera fina insatser oavsett om han huserat som vänsterback eller innermittfältare. Som innermittfältare sticker hans underliggande data ut där han står för näst flest lyckade defensiva aktioner per 90 minuter och femte flest brytningar av alla i serien.

Det finns med andra ord ingen anledning för makrillarna att känna någon oro inför sommaren och hösten. Tvärtom kan man andas optimism och nyfiket se fram emot hur långt det här kan räcka. I skrivande stund står laget på samma antal poäng som Hammarby på fjärdeplatsen och det kan i den bästa av världar räcka till ett europakval sommaren 2025. Vem kunde tro det när det inte var länge sedan som Vännersborgs IF stod för motståndet?