Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: IKS – IFE (4-1) | “Joakim Persson dominant, Wikman och Walta kreativa motorer, Svag insats av Holmén”

IK Sirius körde över IF Elfsborg och vann med 4-1 på Studenternas. Joakim Persson stod för både kreativitet, snabbhet, styrka och fläckfritt passningsspel. Lagkamraterna Adam Wikman och Leo Walta bidrog med ett övertygande mittfältsspel. Bortalagets normalt skicklige Sebastian Holmén hade för kvällen inte mycket att sätta emot Persson. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Annons:

Sebastian Holmén, IFE, Back: 3
Gjorde en svag insats där flera ingripanden ledde till pressade situationer för Elfsborgs försvar. Förlorade varje duell han gav sig in i och slog bort bollar när Elfsborg fick chansen att ställa om. Persson hade lekstuga på kanten och Holmén tycktes vara kvar i matchen mot Roma som spelades i torsdags.

Terry Yegbe, IFE, Back: 4
Hade en tuff eftermiddag mot Sirius offensiv i andra halvlek. Fick problem att hantera snabba omställningar och tappade ibland sin position. Hängde inte alls med i en del kombinationer där räknefel och felaktiga brytningar avlöste varandra, även om det individuella duellspelet såg bra ut.

Besfort Zeneli, IFE, Mittfältare: 4
Fick inte till några avgörande passningar eller skott, och bidrog inte heller nämnvärt defensivt. Blev ofta överkärd och översprungen av Sirius mittfält i andra halvlek och blev sedermera utbytt med en kvart kvar att spela.

Michael Baidoo, IFE, Anfallare (In 60’): 4
Kom in med förväntningar att förändra matchbilden, men lyckades inte göra någon större skillnad över huvud taget. Hade ett skottförsök, men det var långt ifrån mål och han kom aldrig riktigt in i spelet. Brist på kreativitet och beslutsfattande i sista tredjedelen präglade hans 30 minuter på planen.

Isak Pettersson, IFE, Målvakt: 4
Fick göra ett par räddningar men släppte in fyra mål, varav några kunde ha räddats med bättre positionering. Hade svårt att organisera sitt försvar och stod för ett par osäkra ingripanden, inte minst vid 2-1-målet när han helt missbedömer avslutet.

Timothy Ouma, IFE, Mittfältare (In 60’): 4
Bidrog med energi när han kom in i andra halvlek, men hade svårt att sätta sin prägel på spelet. Hans försök att driva bollen framåt stoppades effektivt av Sirius mittfält, och han lyckades inte skapa några farliga chanser. Vann nästan inte en enda duell och kunde inte hindra Heier och Walta när de kombinerade sig fram på mittplan.

Gustav Henriksson, IFE, Back: 4
Hade en tuff match där han ofta hamnade på efterkälken mot Sirius snabba anfallsspel. Lyckades inte vinna många av sina dueller och hade svårt att hålla ihop försvarslinjen när Sirius pressade på. Hans vanligtvis fysiska spel syntes inte alls, utan istället blev det en anonym insats i mittlåset.

Ahmed Qasem, IFE, Mittfältare: 5
Hade en godkänd insats där han bidrog med löpningar och bra passningsspel på mittfältet, men utan att skapa något riktigt farligt. Försökte driva bollen framåt men hade svårt att bryta igenom Sirius försvarslinjer. Hans försvarsspel var stabilt med bra bollvinster på mittplan, men fick inte riktigt presspelet att sitta i andra halvlek.

Jacob Tånnander, IKS, Målvakt: 5
Hade inte särskilt många svåra räddningar att göra, men stod för en stabil insats när det behövdes. Kunde inte göra mycket åt Elfsborgs mål men hade i övrigt en lugn eftermiddag mellan stolparna. Höll huvudet kallt trots den tidiga pressen.

Jens Jakob Thomasen, IFE, Mittfältare (Ut 60’): 5
Var stabil på mittfältet under första halvlek och försökte styra tempot med sitt passningsspel. Fick dock svårt att hålla jämna steg när Sirius ökade tempot, och han byttes ut tidigt i andra halvlek när det blev tydligt att han inte kunde hänga med i omställningarna.

Dennis Widgren, IKS, Back: 6
Jobbade hårt på sin kant och stod för några viktiga brytningar och löpningar som hindrade Elfsborgs offensiv. Visade mod att driva upp spelet från backlinjen, med flera bollar i djupled mot Persson som hotade bakom Elfsborgs backlinje.

Henrik Castegren, IKS, Back: 6
Stod för en solid defensiv insats och vann flera viktiga dueller. Var säker med bollen och bidrog till att stabilisera försvaret när Sirius pressades i början. En lugn och trygg närvaro längst bak som kunde dirigera och delegera boll även under press.

Malcolm Jeng, IKS, Back: 6
Var trygg i sitt positionsspel och hanterade Elfsborgs offensiv med pondus. Gjorde en del viktiga brytningar och var säker i sitt passningsspel när Sirius byggde upp spelet bakifrån. Höll kylan under press och var dominant i eget straffområde med rensningar och flera uppoffrande blockeringar.

Annons

Niklas Hult, IFE, Back: 6
En av Elfsborgs bästa spelare som stod för en stabil insats defensivt och hanterade flera av Sirius anfall bra under första halvlek. Han var också en av få som försökte bidra i uppbyggnadsspelet med sin snabbhet och offensiva löpningar, samt egna räder när det krävdes.

Simon Hedlund, IFE, Mittfältare: 6
Visade upp sin snabbhet och arbetskapacitet, särskilt i första halvlek, där han bidrog både offensivt och defensivt på högerkanten. Kom till några farliga lägen, men saknade den sista precisionen i de avslutande momenten. En av få ljuspunkter för Elfsborg, även om Sirius fick bättre kontroll på honom efter paus.

Arbër Zeneli, IFE, Mittfältare: 6
Elfsborgs bästa spelare över 90 minuter och en av få kreativa krafter i bortalaget, särskilt i första halvlek när han assisterade Holten till ledningsmålet och skapade flera chanser på egen hand. Försökte driva på i offensiven men tappade fart i andra halvlek när Sirius tog över.

Emil Holten, IFE, Anfallare (Ut 60’): 6
Inledde starkt och satte tonen med ett tidigt klackmål som gav Elfsborg ledningen. Hade dock svårt att upprätthålla sin närvaro i offensiven och försvann gradvis innan han byttes ut. En bra start, men han blev allt mindre synlig ju längre matchen led.

Noel Milleskog, IKS, Mittfältare: 6
Bidrog till Sirius vändning genom sitt mål från ett styrt distansskott som gav laget ledningen och satte bollen i rullning under andra halvlek. Var pigg och utmanade ständigt Elfsborgs försvar med sin snabbhet och teknik, där han lyckades med flera dribblingar och höll isg framme i boxen.

Patrick Nwadike, IKS, Back: 7
Var väldigt stabil i försvaret och bidrog till att Sirius kunde stänga ned Elfsborgs offensiv i andra halvlek. Hans fysiska spel och positionssäkerhet var avgörande för att hålla undan motståndet när de försökte trycka på, med rensningar, blockeringar och duellvinster närhelst Elfsborg försökte närma sig Sirius straffområde.

Yousef Salech, IKS, Anfallare: 7
Inledde Sirius vändning med ett viktigt kvitteringsmål där han visade sin klass med ett säkert avslut efter en löpning mellan mittbackarna. Starkt targetspel med sju av nio vunna dueller och bra löpningar som öppnade ytor upp för Heier, Milleskog och Persson vilket de inte var sena på att utnyttja.

Melker Heier, IKS, Mittfältare: 7
Gjorde en stark insats med sin kreativitet och energi på mittfältet. Stark i duellspelet på mittplan och visste exakt vart han skulle slå den efterföljande passningen. Stort hot i straffområdet när han kom i andravågen för att fylla på och fick utdelning när han satte den slutgiltiga spiken i kistan med Sirius fjärde mål.

Leo Walta, IKS, Mittfältare: 7
En av Sirius främsta kreativa motorer under hela matchen. Gjorde ett vackert mål med avslut från distans som gav Sirius ett tryggt försprång och stod även för flera avgörande passningar. Var alltid tillgänglig och satte tempot på mittfältet när han kombinerade och drev boll från mittplan, och kunde hota i djupled med sitt passningsspel.

Adam Wikman, IKS, Mittfältare: 7
Gjorde ett bra arbete på mittfältet med sina löpningar och passningar, inte minst med assisten till det viktiga kvitteringsmålet för Salech i djupled. Hade hela 13 passningar till sista tredjedelen och stod för flera bra spelvändningar, och kunde i stora delar av andra halvlek dirigera spelets tempo.

Matchens bästa spelare:
Joakim Persson, IKS, Mittfältare: 8

Matchens dominant i Sirius offensiv där han visade både kreativitet, snabbhet och styrka. Stod för ett fläckfritt passningsspel där assister kom både genom cutbacks och överlapp, och kunde hota både genom att kliva in i planen som ner mot kortsidan. Visade stort självförtroende en mot en när han gjorde bort Holmén flera gånger en mot en, och lyckades både med spelvändningar som att kliva in och hota i box. Persson har verkligen återgått till förra höstens form, och visar mot Elfsborg upp en offensiv insats där han plockar ur hela verktygslådan.

Matchens bästa spelare: Joakim Persson, IKS. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.