Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: VÄR – VSK (2-0) | “Kapten Victor Larsson blandade hårdhet och teknik, ledde Värnamo till blytung seger”

IFK Värnamo tog tre enormt viktiga poäng när jumbon Västerås SK besegrades på Finnvedsvallen. Hemmalagets kapten Victor Larsson ledde Värnamo till första segern på nio omgångar, samtidigt som VSK förankras allt hårdare i den absoluta tabellbotten. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Simon Johansson, VSK, Mittfältare (In 66’): 4
Visade några bra intentioner men hade svårt att påverka spelet när Värnamo kontrollerade matchen. Många förväntade sig nog att en laglegendar som kommer in inför matchens slutskede skulle mana på laget, men istället gick energin ner efter att Larsson gick ut mot Johansson.

Viktor Granath, VSK, Anfallare (In 66’): 4
Hade svårt att komma in i matchen och gjorde få märkbara avtryck på spelet. Blev ofta isolerad i offensiven och hade inga betydande chanser att tala om. En svag insats där han inte fick mycket att jobba med.

Frederic Nsabiyumva, VSK, Back: 4
Hade en tuff match där han kämpade för att hålla ihop Västerås försvarslinje. Stod emot stundtals men blev övermannad vid flera tillfällen när Värnamo satte press. Det blev riktigt rörigt i eget straffomårde vid flera tillfällen när markering tappades och Nsabviyumva såg helt vilse ut.

Ibrahim Diabaté, VSK, Anfallare (Ut 66’): 4
Kom aldrig riktigt in i matchen och hade svårt att vinna de dueller han deltog i. Bidrog inte tillräckligt i anfallsspelet och blev utbytt efter en anonym insats. Osynlig i offensivt straffområde och kunde inte heller hota i djupled.

Alexander Thongla-Iad Warneryd, VSK, Back (Ut 46’): 4
Fick bara en halvlek på sig att visa upp sig men hade en mycket svag insats där han ofta hamnade fel i positionsspelet. Fick svårt att hantera Värnamos offensiv och blev rättvist utbytt i paus, då ingenting heller producerades framåt.

Camil Jebara, VSK, Mittfältare: 4
Saknade skärpa både i defensiven och i uppbyggnadsspelet. Brände ett bra läge i andra halvlek och var överlag svag i sina aktioner. Med hela 12 av 14 förlorade dueller fick alla också se att fysiken inte är hans starka sida.

Abdelrahman Boudah, VSK, Mittfältare: 5
Skapade många farliga chanser och var det starkaste offensiva hotet för Västerås. Hade dock svårt att få till den sista skärpan i sina avslut, trots flera farliga skottförsök som tvingade Andersson till några svettiga räddningar. Med lite bättre sikte på långskotten hade matchen kunnat slutat annorlunda.

Gustav Engvall, VÄR, Mittfältare (Ut 65’): 5
Visade några farliga intentioner centralt, men hade svårt att sätta sin prägel på matchen. Blev ofta isolerad och saknade rätt understöd för att kunna skapa något riktigt farligt samt dök upp i fel ytor.

Anton Fagerström, VSK, Målvakt: 5
Gjorde några fina räddningar, framför allt på föera av Kalus avslut. Trots detta kunde han inte förhindra baklängesmålen, där man dock kan klaga på returen som lämnades till Victor Larssons ledningsmål.

Ajdin Zeljkovic, VÄR, Anfallare (In 65’): 5
Fick ett kanonläge i slutet av matchen efter en felpassning i VSKs backlinje, men missade att sätta bollen i nät. Kom in med energi men hade svårt att hitta rätt i avslutsmomenten, även om han var mycket bra på att fördröja spelet matchens sista 10 minuter.

Floris Smand, VSK, Back: 5
Gjorde en godkänd insats men hade svårt att hantera Kalus och Adjeis styrka och snabbhet vid flera tillfällen. Låg bakom ett par riktigt fina crossbollar, men saknade aggresiviteten i eget straffområde.

Karl Gunnarsson, VSK, Mittfältare: 5
Hade en godkänd insats utan att sticka ut i något särskilt moment. Visade teknisk kvalitet men saknade det där lilla extra för att bryta igenom Värnamos försvar. En stabil, men något anonym insats.

Marco Bustos, VÄR, Mittfältare (In 65’): 6
Bidrog med flera offensiva aktioner efter att han kom in på planen och visade stor vilja att driva bollen framåt. Skapade flera farliga lägen genom sitt hårda arbete och sin tekniska förmåga, särskilt när han kom rättvänd mot VÄsterås höga försvarslinje.

Max Larsson, VSK, LWB, Back (Ut 66’): 6
Flyttades ut till högerkanten i andra halvlek och lyckades hitta öppna ytor flera gånger, särskilt tidigt i andra halvlek. Var delaktig i uppbyggnadsspelet men saknade den sista precisionen för att skapa något riktigt farligt. En bra arbetsinsats längs hela planen.

Albin Lohikangas, VÄR, Mittfältare: 6
Stod för en gedigen insats i mittfältsspelet där han höll ett högt tempo och täckte mycket yta. Hans defensiva arbete var viktigt för att avlasta försvaret och han bidrog till att säkra spelet centralt. Hade ett par chanser offensivt när han överlappade på kanten, men det defensiva spelet var det som sken starkast.

Annons

Marcus Linday, VSK, Back (In 46’): 6
Kom in och gjorde en fin insats som direkt höjde Västerås energi, särskilt i sitt uppbyggnadsspel där han stod emot pressen från Värnamos anfallare. Hittade några bra öppnande passningar som gav laget ytor att jobba på.

Emin Grozdanić, VÄR, Back: 6
Höll en stabil defensiv linje genom hela matchen och stod för flera viktiga brytningar. Visade säkerhet i positionsspelet och var svårpasserad i backlinjen. Visade upp ett par fina genomskärande passningar när han klev högre upp i banan.

Gustav Granath, VSK, Back: 6
Spelade en bra match där han stod för viktiga brytningar och en stabil defensiv insats. Han visade prov på goda defensiva kvaliteter och gjorde ett bra jobb med att hålla ihop backlinjen under perioder av press. Visade vilja och en förmoda att hålla huvudet kallt när han undvek att dra på sig en handsstraff när han låg runt bollen och lyckades rädda kvar den i spel i eget straffområde.

Wenderson, VÄR, Mittfältare: 6
Bidrog starkt till Värnamos anfallsspel och hittade flera gånger farliga ytor att slå passningar in i. Fick ett kanonläge från straffpunkten i första halvlek som han dock inte lyckades förvalta. Ju längre andra halvlek pågick blev han än viktigare i att hålla i bollen och hitta farliga ytor när Västerås backlinje krackelerade.

Frank Junior Adjei, VÄR, Mittfältare: 6
Hade åter igen en bra match där han flera gånger utmanade och slog sin motståndare med fina dribblingar. Hans crossboll till Kalu i andra halvlek var av mycket hög kvalitet, även om det slutade utan resultat. En stabil och kreativ insats där han fick visa sin snabbhet både på kanten och centralt.

Michael Steinwender, VÄR, Back: 6
Fick sitt mål bortdömt för offside men var ett stort hot på fasta situationer. Jobbade hårt i defensiven och var effektiv i sitt positionsspel, vilket försvårade för Västerås att komma till farliga avslut. Stabil insats med ett mycket bra duellspel.

Johnbosco Samuel Kalu, VÄR, Anfallare (Ut 65’): 6
Visade stor fysisk styrka i närkamperna och var avgörande i Värnamos ledningsmål när hans skott lämnade returen åt Larsson att raka in. Hade flera chanser att utöka ledningen men tog för lång tid på sig vid ett viktigt läge. Stark insats som slet upp Västerås mittlås.

Viktor Andersson, VÄR, Målvakt: 7
Gjorde flera viktiga räddningar på Boudahs farliga skott som kunde ha förändrat matchbilden. Var trygg och säker i sina ingripanden och visade på god spelförståelse när han snabbt satte igång spelet. Felfri vid fasta situationer och bra med fötterna, och andra hållna nollan för säsongen för Andersson.

Samuel Kotto, VÄR, Back: 7
Solid i sitt positionsspel och var särskilt dominant i luftspelet, vilket gav trygghet till Värnamos försvar. I sitt aggressiva presspel på mittplan fick han fram en avgörande bollvinst som ledde till ett bra läge framåt. Med nio av elva vunna dueller och tre av tre lyckade dribblingar var han ett av Värnamos största hot i uppbyggnadsspelet samt en stabil kugge bakåt.

Daniel Ask, VSK, Mittfältare: 7
Visade bra speluppfattning och var en av de mest kreativa spelarna för Västerås under matchen. Hittade ofta öppnande passningar och skapade några farliga lägen för sitt lag. Fantastisk sekvens där han får bollen felvänd och två Värnamospelare har sprungit upp för att klippa av de två naturliga spelvägarna, men han ser helt obrydd ut och gör en lätt touch som istället öppnar upp hela mittfältet. Spelmotorn som drev på när VSK skapade något framåt.

Luke Le Roux, VÄR, Mittfältare: 7
En av de ledande figurerna när han med sitt första mål i Värnamotröjan fick fira tre poäng på Finnvedsvallen. Kunde effektivt styra tempot på mittfältet och var avgörande i flera uppbyggnadsfaser för Värnamo. Var dessutom snabbt på plats vid Kalus framspelning för att göra sitt första mål för klubben. Med ett dominant duellspel och fina tekniska aktioner var han en nyckelspelare för Värnamo såväl offensivt som defensivt.

Victor Larsson, VÄR, Back: 7

Lagkaptenen spelade med stor pondus längs kanten och visade upp bra speluppfattning med ett par otroliga djupledsbollar till Kalu som ledde till farliga lägen. Stod för flera viktiga brytningar och hans duellspel var riktigt bra när han både kunde stå upp i eget straffområde och högre upp i planen. Följde med upp i offensivt straffområde vid flera tillfällen vilket lönade sig genom mål för andra matchen i rad för den ovane målskytten. Stod emot starkt när Västerås tryckte på i slutminuterna, och kunde med en blandning av hårdhet och teknik leda sitt Värnamo till första segern på nio allsvenska matcher.

Matchens bästa spelare: Victor Larsson, VÄR. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.