Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 3 501

NEJ: 2 187

Spelarbetyg: VSK – GAIS (2-3) | “Otrolig prestation av Gustav Lundgren, Axel Henriksson lägger inga fingrar emellan”

GAIS tog en tung skalp när man bortabesegrade Västerås SK med uddamålet, där hemmalaget hade en bortdömd och omdiskuterad kvittering i nät på tilläggstid. Gustav Lundgren stod än en gång för en lysande prestation, och starka var även Axel Henriksson och Abdelrahman Boudah. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Floris Smand, VSK, Back (ut 46′): 3
Vill hela tiden spela bollen framåt och lyckas för det mesta även om det inte är de direkt avgörande passningarna. Har det dock svårt att försvara sin yta därifrån flera mål och målchanser skapas.

Johan Brattberg, VSK, Målvakt: 3
1-0 målet är visserligen ett hårt avslut men går det rakt på mål. Vid 0-3 är Brattberg visserligen pressad  men bör kunna hantera det bättre.  Det ser lite skakigt ut med bollen emellanåt men utan att det blir farligt.

Simon Johansson, VSK, Anfallare (ut 46′): 3
Misslyckas med det mesta under den första halvleken som är den speltid han får den här eftermiddagen. Syns bara till vid ett par – tre tillfällen och de gånger han får bollen slås den bort.

Max Larsson, VSK, Mittfältare: 3
Slår mängder med inlägg men träffprocenten är lite för låg, framförallt under den första halvleken. Blir bortdribblad av Gustav Lundgren vid 0-1 och tappar markeringen på 0-2, två sekvenser som blir matchavgörande.

Mervan Celik, GAIS, Anfallare (ut 46′): 4
Är den som sätter in den första pressen och gör således nytta utan boll, men med den händer det inte mycket. Hamnar i avslutsläge vid två tillfällen men störs så att det inte blir någonting utav det.

Edvin Becirovic, GAIS, Anfallare (in 46′): 4
De första minuterna på planen är pigga men därefter syns knappt Becirovic till. Delvis för att Västerås äger matchbilden men också för att han misslyckas med det mesta han försöker sig på.

Filip Gustafsson, GAIS, Mittfältare (in 64′): 5
Sticker inte ut åt varken det positiva eller negativa då han byts in i en matchbild där Västerås är bollförande. Gustafsson är dock klok när han ser till att laget behåller bollen inom laget istället för att försöka slå en avgörande passning med dåliga förutsättningar.

Harun Ibrahim, GAIS, Mittfältare (in 64′): 5
Springer över stora ytor och de friska benen är ofta de som sätter in pressen på Västerås spelare. Med bollen tar han den gärna framåt i planen och ger laget möjligheten att ta sig ur de låga positionerna man hamnar i under långa stunder.

Elyas Bouzaiene, VSK, Mittfältare (in 70′): 5
Ett bra inhopp som hade kunnat ge ett högre betyg om speltiden var längre. Visar prov på fin bollbehandling vid flera tillfällen och slår inlägg som är välriktade in i straffområdet.

Filip Beckman, GAIS, Back: 5
Stark i luften och står rätt för det mesta men spelet med bollen är för svagt för att vara en mittback som inte slår de svåra passningarna. Väger även lite lätt i närkamperna emellanåt och det visar sig främst när han störs i samband med 2-3 reduceringen. En sekvens som gör att han inte når upp till inlägget som slås in mot Granath som nickar in målet.

Joackim Åberg, GAIS, Mittfältare (ut 64′): 5
Är inte den som syns mest i matchen men gör ett nyttigt jobb i det tysta. Mittfältarens kloka värdering med bollen och bollvinster är det positiva i matchen under hans timme på planen.

Frederic Nsabiyumva, VSK, Back: 5
Drar fördel av sin fysik mot den tuffa motståndaren i form av Ahl Holmström och det gör att han vinner en hel del i luftväg. Ska inte lastas för baklängesmålen även om han förlorar duellen i upprinnelsen till 0-3 målet.

Gustav Granath, VSK, Back: 5
Slår inlägget som resulterar i straffen och 1-3 reduceringen men där emellan blandas fina krossbollar med svagare inlägg. Över 90 minuter når backen upp till ett godkänt betyg.

William Milovanovic, GAIS, Mittfältare: 5
Tar lite för god tid på sig med bollen emellanåt och det leder till att kontringar in blir av samt att bolltapp sker. Gör dock sitt gedigna försvarsarbete och bidrar till segern.

Marcus Linday, VSK, Mittfältare: 5
Inleder matchen ovanligt svagt och tappar bollen vid några tillfällen. Ett sådant är upprinnelsen till GAIS första mål men under den andra halvleken växer både Linday och Västerås in i matchen. En underkänd första halvlek och en bra andra del av matchen resulterar i ett godkänt betyg.

Camil Jebara, VSK, Anfallare: 5
Fastnar ofta på sin motståndare i den första halvleken men har större framgång under den andra. Slår ett fint inlägg i slutet på matchen som Granath nickar in till 2-3 och ger matchen nytt liv.

Annons

Karl Gunnarsson, VSK, Back (in 46′): 5
Bidrar till att Västerås lyckas att vända på matchbilden i den andra halvleken. Det gör han genom att vinna flera dueller på mittplan och hålla en hög passningsprocent så att laget kan etablera anfall under långa stunder.

Alexander Thongla-Iad Warneryd, VSK, Mittfältare (ut 70′): 6
Slår flera öppnande passningar som är nära att ge VSK målchanser. Stör sin motsåndare vid ett par avslutslägen som gör att han inte träffar mål. En bra insats åt båda håll utan att slutprodukten blir av den avgörande karaktären.

Axel Norén, GAIS, Back: 6
En klippa i mittförsvaret som nickar undan det mesta som lyfts in i straffområdet. Har radat upp fina prestationer den senaste tiden och matchen i Västerås blev en i raden.

August Wängberg, GAIS, Back: 6
Stark i bolltransporterna och stänger sin kant under stora delar av matchen. Får oturligt bollen på handen och orsakar straffen till 1-3 men över 90 minuter är det en bra insats från lagkaptenen.

Robin Wendin, GAIS, Back (ut 88′): 6
Stark i försvarsspelet i första där han stänger ned kanten så att Simon Johansson byts ut i paus. Slår en fin frispark som ger en assist till 2-0 och är bra matchen igenom.

Daniel Ask, VSK, Mittfältare (ut 86′): 6
Gör en bra match där framförallt det längre passningsspelet sticker ut. De är viktiga när Västerås vänder spelet från en kant till en annan och Ask är den starkaste mittfältaren i hemmalaget den här matchen.

Viktor Granath, VSK, Anfallare (in 46′): 6
Håller sig framme vid flera tillfällen och får iväg en bra nick efter en timme men den går rakt på mål. Lyckas bättre i slutminuterna då han nickar in 2-3 reduceringen och gör en bra halvlek.

Alexander Ahl Holmström, GAIS, Anfallare: 6
Går en tuff match mot Västerås mittbackar och visar sin styrka i slutet på den första halvleken. Anfallaren vinner sin duell, tar en löpning in i straffområdet och sätter dit 3-0 i slutet på den första halvleken efter att ha slagit in sin egen retur.

Abdelrahman Boudah, VSK, Anfallare: 6
Redan i den första matchminuten tar anfallaren sig till ett avslutsläge men skjuter över. Det händer en hel del kring honom den här matchen och han förvaltar straffen till 1-3. Duktig även som felvänd där han lyckas ta emot uppspel och fördela de vidare till lagkamrater.

Mergim Krasniqi, GAIS, Målvakt: 7
Målvaktens långa passning är upprinnelsen till 0-3. Går åt rätt håll på straffen men hinner inte ned för att rädda den. Är aktiv i sitt spel under hela matchen och det ger flera inlägg som plockas ned långt ut i straffområdet och snabba igångsättningar av spelet.

Axel Henriksson, GAIS, Mittfältare (ut 64′): 7
Sänkte två motståndare på mittplan innan minuten var slagen och visade att han inte kommer att lägga några fingrar emellan. Hamnar i en matchavgörande position då han assisterar till matchens första mål och nickar in 2-0 på frispark. Att Henriksson varnas bidrar sannolikt till att han byts ut i mitten på den andra halvleken.

Gustav Lundgren, GAIS, Mittfältare (ut 93′): 8
Planens bästa spelare står för en otrolig prestation när han dunkar upp 1-0 efter att ha klivit emellan två motståndare. Slår flera fina öppnande passningar och assisterar till 3-0 i slutet på den första halvleken. I den andra halvleken är det Västerås som styr och ställer för det mesta men de får inte med sig några poäng, delvis för att kvitteringen blir avblåst men inte minst för Gustav Lundgrens briljanta första 45 minuter.

Matchens bästa spelare: Gustav Lundgren, GAIS: 8

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.